Wat is het fietsplan voor zzp-ers?

Endeavour1 Kalkhoff

Ook zzp-ers kunnen als eigen baas een fiets van de zaak leasen. Dat betekent dat jij voor een vast maandelijks bedrag inclusief verzekering en onderhoud een fiets kan leasen, met vrije keuze uit alle types en merken. De overheid heeft in 2020 een fiscale stimulans geïntroduceerd om werkenden in Nederland meer te laten fietsen. De zakelijke fietslease regeling is vergelijkbaar met het oude fietsplan, met een paar cruciale verschillen. Als zzp-er mag je namelijk de leasekosten tot zakelijke kosten rekenen, waardoor je dit van je jaarlijkse winst mag aftrekken. Dit levert belastingvoordeel op. Daarnaast hoef je geen grote uitgave in één keer te doen, zodat je meer ruimte hebt om te investeren in andere zaken. Wil je als zzp-er doorfietsen na de leasetermijn? Dat kan. Je kan de leasefiets voor circa 20% van de verkoopprijs overnemen. Door een fiets te leasen bespaar je gemiddeld 35% ten opzichte van privé aanschaf.

Fiscale regelingen van zakelijke lease voor ZZP

De financiën rondom de fiets van de zaak voor een zzp-er zijn sinds 2020 veel overzichtelijker. Het nieuwe fietsplan werkt als volgt: voorheen moest je als zzp-er berekenen hoeveel je het vervoermiddel gebruikte in kilometers voordat je deze af kon schrijven in jouw onderneming. Met zakelijke fietslease werk je aan de hand van 7% bijtelling en hoef je geen administratie bij te houden. Je mag de fiets zowel zakelijk als privé onbeperkt gebruiken. Een leasefiets kan gewoon worden gecombineerd met een leaseauto, privé auto of ov-kaart. En voor de dagen dat je de fiets niet voor woon-werkverkeer gebruikt kan je een netto reiskostenvergoeding blijven declareren. De maximale btw-aftrek voor de leasefiets is over een waarde van € 749 (€ 130 btw) per 36 maanden, dit moet worden meegenomen (aan het einde van het jaar) in de btw-afdracht.


Hoe werkt dan de bijtelling in zakelijke fietslease voor een zzp-er? Omdat de leasefiets zowel privé als zakelijk onbeperkt gebruikt mag worden, betekent dat het loon in natura is waarover een belastingtarief geldt. De overheid heeft dit vastgesteld op 7%. De adviesprijs van de leasefiets geldt als basis ter berekening. In tegenstelling tot auto's, is het bij zakelijke fiets lease niet mogelijk om deze enkel zakelijk te rijden en moet je daarom altijd bijtelling betalen.


Overtuigd? Meld je aan voor een lease fiets van de zaak!


Wel goed om te weten: de leasefiets is niet te combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) of de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), omdat het gaat om operational lease. Daarnaast zal je op je zaak een BKR-registratie aangaan.Urbanarrow Mobile

Als zzp-er een fiets van de zaak kopen, privé of zakelijk leasen?

Of je als zzp-er een fiets (zakelijk) wil kopen of zakelijk of privé wil leasen, is aan jou. De belastingdienst heeft hier verschillende regelingen voor. Je vind de voor- en nadelen hieronder opgesomd:


Fiets (zakelijk) kopen:
+ De fiets is jouw volledige eigendom
+ Je mag de kosten opvoeren als bedrijsvermogen (mits 10% van het gebruik zakelijk is)
- Je moet het aankoopbedrag in één keer neerleggen
- Service, onderhoud en verzekering zijn aparte kostenposten
- Je maakt geen gebruik van het inkoopvoordeel van een leasemaatschappij
- Je bent verplicht 10% van de ritten voor woon-werkverkeer te gebruiken en moet dit registreren

Fiets privé leasen:
+ Vast maandtarief
+ All inclusive
+ Geen impact op kilometervergoeding
- Geen fiscaal voordeel
- BKR registratie
- Niet altijd een optie om de fiets over te nemen

Fiets zakelijk leasen:

+ Vast maandtarief, geen grote uitgave in één keer
+ All inclusive service, verzekering en pechhulp
+ Fiscaal voordeel
+ Fiets overkopen voor circa 20% aan het einde van het contract van 36 maanden

We geven je graag een rekenvoorbeeld. Stel, je hebt interesse in een Gazelle Grenoble C8 HMB, je zou voor deze fiets in de winkel direct 2999 euro moeten neertellen. Daar zitten dan (nog) geen service, onderhoud of verzekeringen bij. Als je een vergelijkbare situatie wil creëren (service, verzekering en onderhoud), moet je denken aan 20 euro per maand, over 3 jaar is dit 720 euro. Totale som van de rekening: 3719 euro. Als je ervoor kiest om privé te leasen in dezelfde periode, kost dat je 4318 euro. Hier zit service en onderhoud er wel bij inbegrepen. De eindrekening inclusief overname zal circa 5143 euro zijn. Besluit je de fiets zakelijk te leasen, dan ben je inclusief service, onderhoud, verzekering én overname 2750 euro kwijt.


Klik hier om je aan te melden als zelfstandig ondernemer.


Of je jouw nieuwe fiets koopt of leaset, of kiest voor privé lease of zakelijke lease hangt helemaal af van jouw voorkeuren. Maak vooral een rekensommetje wat elke vorm jouw oplevert en kost. In de praktijk is zakelijke lease het goedkoopst, privé lease het duurst en zit zelf een fiets kopen daar tussenin.

Rekensom Voorbeeld Zzp

Andere voordelen van zakelijke fietslease

Niet alleen biedt het nieuwe fietsplan voor zelfstandig ondernemers zakelijke voordelen, laten we vooral niet vergeten dat je ook veel plezier van de fiets zal hebben! Zo wordt je fitter want je komt makkelijker aan je dagelijkse portie beweging, wat er weer toe leidt dat je op langere termijn fitter zal voelen. Uit ons onderzoek onder 1200 lease fietsers blijkt dat de leasefiets voor bijna 60% van deze mensen uiteindelijk een bepaalde vorm van vervoer vervangt. In 77% van de gevallen vervangt de leasefiets de auto, in 12% de oude fiets, gevolgd door het OV met 7%. In maar liefst 62% van de gevallen vervangt een fiets de auto drie of meer keer per week. Als de auto zoveel vaker blijft staan, betekent dat een goede besparing aan CO2 en daarbij een lagere belasting van het milieu! En niet te vergeten, jij zoeft met je leasefiets zo voorbij de files. Win-win! Lees hier alles over het onderzoek onder 1.500 lease fietsers (augustus 2021).


Welke fiets kan ik als zelfstandig ondernemer zakelijk leasen?

Als je besluit zakelijk een fiets te leasen, dan wil je natuurlijk ook weten welke fiets dan tot jouw mogelijkheden behoort! Het goede nieuws is: bij Lease a Bike kan je kiezen uit alle typen, modellen en merken fietsen. Dus of je nu op zoek bent naar een e-bike of speed pedelec, of misschien zo'n elektrische bakfiets? Het kan allemaal! Bekijk een kleine selectie van het aanbod hieronder of bekijk een grotere selectie op de aanbod pagina.

Cortina E-U4 MM
Cortina
Cortina E-U4 MM
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.399
Bespaar ...
Bekijk meer
Electric Ivy Two
Veloretti
Electric Ivy Two
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.999
Bespaar ...
Bekijk meer
Grenoble C8 HMB
Gazelle
Grenoble C8 HMB
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€3.299
Bespaar ...
Bekijk meer
Paris C7+ HMB
Gazelle
Paris C7+ HMB
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.449
Bespaar ...
Bekijk meer
Electric Ace Two
Veloretti
Electric Ace Two
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.999
Bespaar ...
Bekijk meer
Orange C8 HMB
Gazelle
Orange C8 HMB
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.849
Bespaar ...
Bekijk meer

Hoe werkt zakelijke fietslease voor een ZZP'er?

Het fietsplan en hoe het werkt, leggen we hieronder in het kort nog even samengevat uit:


  1. Je kiest bij de fietsenwinkel (of online) je fiets uit. Alle type fietsen zijn mogelijk in de lease. Oftewel, een stadsfiets, e-bike, (e-)bakfiets, racefiets, mountainbike of speed-pedelec.
  2. Vervolgens sluit je met ons een leasecontract af en stelt de fiets ter beschikking aan jezelf.
  3. De leasekosten mag je opvoeren als zakelijke kosten.
  4. Je betaalt 7% bijtelling over de consumentenadviesprijs. Omdat woon-werkkilometers worden gezien als privékilometers, moet er bijtelling worden betaald. Hierdoor kent de leasefiets geen 0%-tarief.
  5. Er is geen vastgesteld minimum bepaald voor gebruik bij woon-werkverkeer. De fiets mag dus ook alleen privé van stal worden gehaald. Bij een fiets die je zakelijk koopt ben je verplicht 10% van ritten voor woon-werkverkeer te gebruiken en te registreren.
  6. Een leasefiets kan gewoon worden gecombineerd met een leaseauto, privé auto of ov-kaart.
  7. De dagen dat je de fiets niet voor woon-werkverkeer gebruikt kan je een netto reiskostenvergoeding blijven declareren.
  8. De maximale btw-aftrek voor de leasefiets is over een waarde van € 749 (€ 130 btw) per 36 maanden, dit moet worden meegenomen (aan het einde van het jaar) in de btw-afdracht.
  9. De leasefiets is niet te combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) of de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil), omdat het gaat om operational lease.
  10. Accessoires, zoals een helm of slot, mogen worden meegenomen in de lease. Voor accessoires die niet behoren tot de consumentenadviesprijs gelden de normale loonheffingsregels.


Wil je meer weten over hoe het precies werkt en in welke stappen jij zelf op een fiets kan stappen, bekijk dan hier hoe de stappen bij Lease a Bike werken.

Meer lezen...