Marianna Lutkova 4pslakvqq88 Unsplash Medium
Terug naar het overzicht

Privé of zakelijk een fiets leasen? Of toch kopen? De voor- en nadelen

Nieuws
29 June 2021

Een nieuwe fiets, hoera! Het eerste wat bij je opkomt is waarschijnlijk: hoe financier ik mijn stadsfiets of e-bike het slimst? Koop ik hem, of lease ik hem? En als ik hem lease, kies ik dan voor private lease of zakelijke lease?

Een nieuwe fiets leasen. Wat zijn de voordelen?

Je hoort het steeds vaker. Je kunt je nieuwe fiets leasen. Zakelijk of privé. Het voordeel van leasen is dat je een eenmalige hoge uitgave omzeilt. Best een luxe, want een populaire e-bike is een behoorlijke uitgave. Een ander voordeel is grip op je kosten. Tijdens het leasecontract betaal je elke maand een laag vast bedrag. In dat bedrag zitten alle kosten inbegrepen. Van onderhoud tot reparatie en verzekeringen. Je kunt dus precies voorspellen wat je fiets je elke maand kost. Zonder tussentijdse verrassingen. Maar, er zitten er een grote verschillen tussen het zakelijk en het privé leasen van een fiets. Hoe dat zit lees je hieronder. 

Zakelijke fietslease: wat is dat?

Het begrip ‘fiets van de zaak’ ken je ongetwijfeld. Wist je ook dat een gloednieuwe fietsregeling (sinds 1 januari 2020) de zakelijke leasefiets flink afstoft? Elk merk, type en model fiets doet mee. Er geldt bovendien geen maximum bedrag. Je kiest dus echt je droomfiets uit. Of dat nu een e-bike, stadsfiets, mountainbike of elektrische bakfiets is. Doordat je deze fiets mag uitruilen vanuit het brutoloon pakt dit fiscaal super voordelig uit. Je bespaart minimaal 35% ten opzichte van koop en 60% ten opzichte van privé lease. Eveneens nieuw in de fietsregeling is een bijtelling van 7%, dat betekent dat je de fiets van de zaak ook onbeperkt privé mag gebruiken! 

Je baas betaalt mee (hopelijk)

Dat brengt ons meteen bij nóg een verschil. Je baas hoeft het niet, maar doet het vaak graag: meebetalen aan je maandelijkse leasekosten van de fiets van de zaak. Zo’n financiële bijdrage maakt jouw leasefiets van de zaak nog voordeliger, bij private lease is deze mogelijkheid er helaas niet.  

Je leasefiets overnemen

De fiets van de zaak is eigendom van de leasemaatschappij. Na de looptijd van 36 maanden kun je de fiets overnemen. Dat is vaak een hele goede deal, want je leasemaatschappij rekent voor de overname 15 tot 20% van de nieuwwaarde. Niet gek voor een goed onderhouden fiets, e-bike, speed pedelec of bakfiets van net drie jaar oud.

Privé een fiets leasen: is dat voordelig?

Je kunt ook privé een fiets leasen. Hoewel je ook hier gespreid kan betalen én grip op je kosten houdt, is er een groot fiscaal verschil in vergelijking met zakelijk leasen. Je gaat bij privé leasen de kosten namelijk aan als individu. Dat betekent dat er geen fiscale voordelen zijn door middel van het uitruilen van het brutoloon. Dit verschil loopt vaak op tot wel 60%! In tegenstelling tot zakelijke fietslease is er geen sprake van bijtelling. Dat scheelt weer. Houd er wel rekening mee dat als je privé een fiets leaset je een BKR-registratie krijgt. 

Hier een rekenvoorbeeld van het verschil:


Je hebt je ogen laten vallen op een Gazelle Paris C7 HMB, prijs: 1999 euro. Dit bedrag ben je kwijt als je de fiets direct in de winkel zou kopen. Houd er wel rekening mee dat hier nog geen service en verzekeringen bij zitten. Om dit goed te vergelijken moet je hier al gauw minimaal 500 euro bij optellen. Eindstand: 2499 euro. Als je deze fiets privé leaset gedurende deze periode ben je 2660 euro kwijt. Hier zit service en verzekering bij in, let wel op dat je voor deze prijs nog geen eigenaar bent van de fiets. Eindstand inclusief overname: 3060 euro. Ga je deze fiets zakelijk leasen ben je inclusief service, verzekering en overname 1922 euro kwijt. Een groot verschil dus. 

Kilometervergoeding

Als je een fiets privé leaset (of koopt) en er mee naar kantoor fietst, dan mag je baas je gewoon een kilometervergoeding geven. Pendel je met de fiets van de zaak naar kantoor, dan vervalt die onbelaste reiskostenvergoeding op de dagen dat je de leasefiets pakt. Dus niet als je een dagje in het openbaar vervoer of auto stapt. Dat lijkt een winpuntje voor de prive leasefiets, maar is het in de praktijk nauwelijks. Het blijkt dat meer dan 90% van de werkgevers de reiskosten herinvesteert in het leasebedrag. Goed voor je portemonnee! Bovendien geldt: heel veel mensen rijden de fiets van de zaak alleen privé. Dan speelt de kwestie van kilometervergoeding helemaal niet.

Een nieuwe fiets. Koop ik hem of lease ik hem?

Een nieuwe fiets. Koop ik hem of lease ik hem?

Als je een fiets koopt zit je niet vast aan leasecontract. Je verkoopt je fiets wanneer jij dat wenst. Echter, je slaat je spaarpot in één keer stuk. Een goede racefiets en of e-bike kost je als snel 3.000 euro. Dat bedrag moet je dan wel net gespaard hebben. Onderhoud en reparatie zijn bovendien voor eigen rekening. Een kapotte accu van je e-bike kan al 600 euro kosten. Als je leaset zijn zulke tegenvallers voor rekening van de leasemaatschappij.

Als je werkgever nog niet aangesloten is bij Lease a Bike, dan kan je via deze pagina een document downloaden waarmee je je werkgever kan overtuigen. Is je werkgever aangesloten bij Lease a Bike? Dan vind je op deze pagina alle informatie die je nodig hebt om een fiets te leasen.

Bereken hieronder wat je bespaart met een leaseprijs!

Kies calculator
Kies een type fiets
Consumentenadviesprijs
Bruto maandloon
Mijn werkgever betaalt:
Service- en verzekeringspakket
Tot €100 / jaar
Tot €150 / jaar
Onbeperkt
Oud nettoloon
- -
Nieuw nettoloon
- =
Maandelijkse kosten
- 
Incl. Service & verzekeringspakket:

Totale besparing
- 
Toon berekeningsoverzicht

Zonder een leasefiets
Met een leasefiets
Bruto inkomen
-
-
Bijdrage werkgever
-
-
Bijtelling
-
-
Leaseprijs
-
-
Service- en verzekeringskosten
-
-
Nieuw brutoloon
-
-
Bijtelling (7% regeling)
-
-
Afdracht van belastingen
-
-
Nettoloon
-
-
Door het belastingvoordeel zijn de maandelijkse netto kosten voor uw leasefiets slechts:
-
Incl. Service & verzekeringspakket: -
Totale besparing in vergelijking met een particuliere aankoop?
Privé aankoop
Met een leasefiets
Fiets (36 maanden keer netto kosten)
-
-
Service- en verzekeringskosten
-
Inbegrepen
Geschatte aankoopprijs na 36 maanden
Fiets overnemen?
Nee
Ja
-
-
Totale kosten inclusief service & verzekering
-
-
Totale besparing
-
-% in vergelijking met privé-aanschaf
Deze calculator is gebaseerd op de laatst gepubliceerde belastinginformatie van het Ministerie van Financiën. Als basis wordt het huidige inkomstenbelastingjaar gebruikt, Lease a Bike staat niet in voor toekomstige wijzigingen in het belastingstelsel. Daarnaast kunnen prijzen wijzigen zolang er nog geen leasecontract is afgesloten. Deze berekening is daardoor indicatief en kan afwijken van het uiteindelijke te betalen bedrag. Powered by Lease a Bike