Een fietsplan voor kleine en grote bedrijven

Onderscheid jezelf als werkgever: 1 op de 2 werknemers heeft interesse in een fiets van de zaak

De voordelen van een fietsplan

Arbeidsvoorwaarde

De fiets is de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde in Nederland! Zonder kosten en buiten de Werkkostenregeling (WKR).

Kosteloos

Door de regeling als werkgever te faciliteren, profiteren werknemers van een fiscaal voordeel tot 35% en kost het jouw als werkgever niets.

Financieel aantrekkelijk

Een fiets zakelijk leasen is 25% tot 80% goedkoper voor jouw werknemers dan privé kopen. Je bespaart tot wel 20% op de sociale lasten.

Gezondere werknemers

Fietsen houdt werknemers gezond en verlaagt het ziekteverzuim met 1 tot 2 dagen. 70% van de werknemers met een leasefiets fietst vaker en verder. 6 op de 10 rapporteert zich fitter te voelen.

Stap op een leasefiets

Neem direct contact op

Vul het contactformulier in en wij nemen contact met je op om de vervolgstappen te bespreken.

Neem contact op

Registreer je nu

Meld je binnen een paar minuten aan en voer direct een kredietcheck uit. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Start registratie

Meer weten?

We deden onderzoek naar het effect van de leasefietsregeling op werknemers. Bekijk de resultaten!

Download de whitepaper

Kosteloos en toch fiscaal voordeel?

Jij biedt als werkgever de fietsregeling aan je werknemers aan. Je kunt de regeling kosteloos aanbieden en deze valt te allen tijde buiten de WKR. De medewerker kan de volledige leasekosten uitruilen met zijn/haar brutoloon (ook wel de cafetariaregeling genoemd). Door dit bruto-netto voordeel genieten werknemers van een fiscaal voordeel tot wel 35% t.o.v. privé aanschaf. Dit is inclusief overname van fiets aan het einde van de looptijd door de werknemer. Doe je als werkgever een bijdrage? Dan loopt het voordeel op tot wel 80% voor de medewerker. In het voorbeeld hiernaast wordt rekening gehouden met géén bijdrage vanuit de werkgever. Behoefte aan een uitgebreide berekening met meer tekst en uitleg? Klik rechts bovenin op het icoon calculator.

Kies een type fiets
Consumentenadviesprijs
Bruto maandloon
Service- en verzekeringspakket
Tot €100 / jaar
Tot €150 / jaar
Onbeperkt
Maandelijkse kosten
- 
Totale besparing
- 

Een fiets van de zaak voor ieder bedrijf

Jouw behoeften

Lease a Bike is helemaal uitgerust om aan jouw behoeften te voldoen. Jij beslist zelf: het volledige leasetarief betalen, een vast bedrag per maand of de fietsregeling kostenneutraal faciliteren.

De juiste match

Wij helpen jou op weg. Van standaard fietsbeleid tot fiscaal en praktisch advies. Stel eenvoudig de werknemers voorwaarden op en samen richten wij het platform voor jou in.

Wij helpen jou

Om er zeker van te zijn dat je fietsplan een succes wordt, bieden wij een kant-en-klaar promotiepakket voor je werknemers aan. Met tips, best practices en promotiemateriaal.

Gemak

We hebben een landelijk dealernetwerk. Hierdoor is er altijd een lokale dealer in de buurt. Jouw werknemers kunnen kiezen uit elk type fiets en meer dan 200 merken.

Hoe het werkt

1

Meld je aan

Registreer je bedrijf binnen 5 minuten. Na je registratie voeren wij een kredietcheck uit. Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur van ons een reactie. Na goedkeuring ontvang je de voorwaarden die digitaal getekend kunnen worden. Vervolgens krijg je toegang tot ons online platform.

2

Bepaal de voorwaarden

Jij bepaalt de voorwaarden. Wie neemt de kosten voor fiets op zijn rekening? Het bedrijf? De werknemer? Of eventueel samen? Deel de registratielink met je werknemers. Je werknemers kunnen zich registreren via deze link.

3

Stap op de fiets

Jij behoudt de volledige controle: elke registratie moet vooraf goedgekeurd worden. Dit doe je met één eenvoudige klik. Jouw werknemer gaat naar de fietsenwinkel. De rest verloopt automatisch via het platform.

4

Administratie

Geen nood, wij hebben dit voor jou geregeld. Een real-time overzicht op ons digitale platform geeft jou altijd inzicht en alle benodigde informatie voor jouw loonadministratie.

Registreer je nu

Bedrijven die al op de fiets stapten

Onze missie? Heel werkend Nederland op de fiets.

Wat anderen zeggen

De verhalen van de mensen die al leasen

“Als je echt wilt dat meer mensen met de fiets naar kantoor komen, dan moet je zorgen dat het ook interessant wordt voor collega’s die verder weg wonen. Met de nieuwe leasefietsregeling kan dat, want alle typen fietsen doen mee”
Nick - ABN-AMRO Bank
Meer lezen
“Je kunt een fietsregeling budgetneutraal aanpakken, door de fietsregeling als werkgever te faciliteren. De gemeente Moerdijk investeert de ingehouden woon-werkvergoeding weer in de fietsregeling. En ook de sociale lasten waarop we besparen, vloeien terug in het fietsplan.”
Anita - HRM Adviseur Gemeente Moerdijk
Meer lezen
“Binnen de werkkostenregeling hadden we geen ruimte om onze werknemers van een elektrische fiets of sportfiets te voorzien. Maar nu is die mogelijkheid er wel, dankzij de fietsregeling van Lease a Bike.”
Grada - Manager Personeel & Organisatie Lomans
Meer lezen
“We waren op zoek naar het beperken van onze auto-kilometers, en daar paste het idee van een fietsplan prima in. We zagen het bovendien als interessant initiatief naar ons werknemers toe”
Kyocera
Meer lezen
“Het is een prettig systeem omdat bijna alles automatisch gaat. Tegelijkertijd heb je inzicht in wat er speelt binnen de fietsregeling, omdat alles samenkomt in het centrale dashboard. Je hebt als bedrijf zo écht de touwtjes in handen”
Jessica - HR-functionaris Kras Recycling
Meer lezen
“Het grote voordeel is dat CROP zelf ook een fietsregeling via Lease a Bike aan het opstarten was. In combinatie met hun specifieke expertise en kennis van ons bedrijf, kwamen we snel tot een fietsregeling op maat.”
Willem - Manager Administration Heinen & Hopman Engineering BV
Meer lezen
“De werknemers zijn er écht blij mee. Ze zien het als een mooie extra, maar ook als compliment. Ik zou het daarom andere bedrijven willen aanbevelen.”
Saver

Keuze uit alle typen fietsen van ruim 200+ merken

Ook interesse in een fietsplan?

Ik heb nog een vraag
Neem contact met ons op
Ik wil mij registreren
Zijn er kosten verbonden aan de leasefietsregeling?

Nee, je kan als bedrijf de fietsregeling kosteloos aanbieden aan je collega’s

Wat gebeurt er met de fiets bij vroegtijdige uitdiensttreding?

Wanneer een medewerker van het bedrijf met een actief leasecontract uit dienst gaat, treden de afspraken die in het addendum staan in werking. Dit document sluit iedere werknemer af, nog voordat de leasefiets uitgekozen mag worden. Wij leveren een voorbeeld voor een addendum aan. Hierin staat bijvoorbeeld dat de collega die uit dienst gaat, de resterende leasetermijnen netto moet afbetalen. In deze constructie betaalt je bedrijf de resterende termijnen af aan de leasemaatschappij. Als je bedrijf deze voorwaarde niet wil opnemen, faciliteren wij voor het bedrijf waar je werkt drie opties om jouw risico zo klein mogelijk te houden:

 • De collega die uit dienst gaat, betaalt de resterende leasetermijnen af (zonder service- en verzekeringskosten).
 • De collega die uit dienst gaat, kan het bestaande leasecontract laten overnemen door een collega binnen het bedrijf.
Hoe regel ik de administratie?

Om je de hele rit te ondersteunen, hebben we een digitaal platform ontwikkeld waar je gratis gebruik van kunt maken. Hierin kun je alle processen regelen en alle partijen (het bedrijf waar je werkt, alle werknemers én de fietsenwinkel) laten samenkomen om alles te regelen. Zo is ook de administratie een makkie: je kunt het meeste regelen met één druk op de knop. Natuurlijk staan wij altijd voor je klaar bij vragen over het platform, zodat jij zorgeloos de leasefietsregeling in kunt. 

Hoe werkt de 7%-bijtellingsregeling?

Eerst tel je 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets op bij het inkomen van je fietsende collega. Daarna houd je hierop loonheffing in. Deze bijtelling staat ook op de loonstrook.

Voorbeeld:
Stel, de nieuwprijs van de gekozen fiets bedraagt € 2.500 en de jaarlijkse bijtelling € 175. Als je dit bedrag deelt door 12 (maanden), kom je uit op € 14,58 aan bijtelling per maand. Dit bedrag tel je op bij het bruto-inkomen. Dat betekent dat hier maandelijks ook belasting over wordt betaald. Als je dit dan weer doorrekent, komt die extra belasting neer op ongeveer € 5 per maand.

Hoe werkt het bruto/netto-voordeel?

Als jouw organisatie het volledige leasebedrag niet kan of wil betalen, kan de medewerker die fiets leaset de leasekosten en het service- en verzekeringspakket vrijwillig verrekenen (‘uitruilen’) met het brutoloon. Het brutoloon daalt dan iets, waardoor er ook minder belasting verschuldigd is. Op die manier wordt er geprofiteerd van het bruto/netto-voordeel, wat zelfs zonder een bijdrage vanuit de werkgever tot wel 35% fiscaal voordeel op kan leveren ten opzichte van privé aanschaf.

Welke merken en type fietsen doen mee?

We bieden alle soorten fietsen aan, dat zijn er meer dan 200! Van e-bike tot omafiets en van mountainbike tot elektrische bakfiets. 

Waar kunnen mijn collega’s hun fiets ophalen?

Met 1.200 aangesloten fietsenwinkels is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Je kunt terecht bij de lokale fietsenwinkel om de hoek, maar ook bij speciaalzaken in het hele land. Voor de aanschaf en voor onderhoud. Zo stappen je collega’s altijd en waar dan ook zorgeloos op de fiets. Check onze dealer locator voor alle aangesloten fietsenwinkels.

Hoe regel ik de leasecontracten in de salarisadministratie?

Voor jouw gemak gaan alle nieuwe leasecontracten in per de eerste dag van de maand. Ook als je collega de fiets al voor die tijd ophaalt. We maken namelijk onderscheid tussen de dag van afgifte en de startdatum van het contract:

 • Dag van uitgifte – per deze datum wordt bijtelling gerekend
 • Startdatum contract – per de eerste van de maand betaalt je fietsende collega 36 maanden lang elke maand een leasebedrag 

Als je bedrijf het hele bedrag betaalt, hoef je alleen de bijtelling te verwerken in de salarisadministratie. Als je bedrijf een bijdrage doet of de lease alleen faciliteert, verwerk je in de salarisadministratie zowel de bijtelling als het maandelijkse leasebedrag. 

Wie regelt de verzekering en het onderhoud?

Ons doel is jou te ontzorgen. Daarom voorzien we alle fietsen die van ons komen, standaard van een allrisk-verzekering en 24/7 pechhulp voor onderweg. Daarbij dient je collega een keuze te maken tussen onderstaande  onderhoudspakketten tegen een scherp tarief:

 • Basispakket: tot € 100 (incl. btw) per jaar vergoed 
 • Standaardpakket: tot € 150 (incl. btw) per jaar vergoed
 •  Premiumpakket: alles wordt vergoed, er zijn dus géén risico’s (alleen beschikbaar voor E-Bikes)
 • Speed Pedelec-pakket: tot € 300 (incl. btw) per jaar vergoed (inclusief WA-verzekering)

Het exacte bedrag voor de verzekering is afhankelijk van de prijs van de fiets. De maandelijkse service- en verzekeringskosten worden verwerkt in het leasebedrag.

In welke vormen kunnen we de leasefietsregeling aanbieden?

Elk bedrijf kan de regeling zelf invullen en vormgeven. Om je een idee te geven van hoe dat eruit kan zien, geven we drie voorbeelden:

 1. Het bedrijf betaalt de volledige, maandelijkse leasekosten. Je collega betaalt elke maand 7% bijtelling. Dit kan als secundaire arbeidsvoorwaarde, als onderdeel van het mobiliteitsbudget of vanuit het budget van de leaseauto. 
 2. Het bedrijf betaalt een vast bedrag per maand. Je collega betaalt de rest.
 3. Het bedrijf faciliteert de leaseregeling. Je collega betaalt de leasekosten door het brutoloon vrijwillig uit te ruilen en is dan alsnog tot maar liefst 35% goedkoper uit dan bij privékoop. 


Het komt er dus op neer dat je fietsende collega te maken kan hebben met twee uitgaven:

 • De maandelijkse leasekosten (plus service- en onderhoudskosten)
 • 7% bijtelling. Deze kosten zijn altijd voor de werknemer, als vergoeding voor het privégebruik van de fiets.
Hoe zit het met de onbelaste kilometervergoeding?

De onbelaste kilometervergoeding kan worden gecombineerd met de leasefiets. Dat werkt zo: 
Voor woon-werkkilometers met de leasefiets is er geen recht op de onbelaste kilometervergoeding. Maar voor de kilometers die worden afgelegd met een ander vervoersmiddel – zoals een eigen auto of het ov – mag je de kilometervergoeding wél blijven uitkeren.

Voorbeeld:  
Stel, vóór het leasefietsplan ging je collega vijf dagen per week met de eigen auto naar het werk. Deze collega ontving hier een kilometervergoeding over. Nu deze collega een leasefiets heeft, gaat je collega twee dagen per week op de fiets naar het werk en drie dagen met de eigen auto. Dat betekent dat je voor drie dagen per week kilometervergoeding mag blijven uitkeren. Als bedrijf kun je natuurlijk wel kosteloos de twee dagen kilometervergoeding herinvesteren in het leasebedrag, waardoor de medewerker van het bedrijf een lager maandelijks bedrag betaalt.

Stuur ons een bericht