Een fietsplan voor kleine en grote bedrijven

Binnen een week jouw werknemers op de fiets

De voordelen van een fietsplan

Arbeidsvoorwaarde

De fiets is de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde in Nederland! Zonder kosten en buiten de Werkkostenregeling (WKR).

Snel online geregeld

Via een geautomatiseerd platform bied je jouw werknemers in 4 simpele stappen een fietsregeling aan.

Financieel aantrekkelijk

Een fiets zakelijk leasen is 25% tot 80% goedkoper voor jouw werknemers dan privé kopen. Je bespaart tot wel 20% op de sociale lasten.

Gezondere werknemers

Fietsen houdt werknemers gezond en verlaagt het ziekteverzuim met 1 tot 2 dagen.

Een fiets van de zaak voor ieder bedrijf

Jouw behoeften

Lease a Bike is helemaal uitgerust om aan jouw behoeften te voldoen. Jij beslist zelf: het volledige leasetarief betalen, een vast bedrag per maand of de fietsregeling kostenneutraal faciliteren.

De juiste match

Wij helpen jou op weg. Van standaard fietsbeleid tot fiscaal en praktisch advies. Stel eenvoudig de werknemers voorwaarden op en samen richten wij het platform voor jou in.

Wij helpen jou

Om er zeker van te zijn dat je fietsplan een succes wordt, bieden wij een kant-en-klaar promotiepakket voor je werknemers aan. Met tips, best practices en promotiemateriaal.

Gemak

We hebben een landelijk dealernetwerk. Hierdoor is er altijd een lokale dealer in de buurt. Jouw werknemers kunnen kiezen uit elk type fiets en meer dan 200 merken.

Hoe het werkt

1

Meld je aan

Registreer je bedrijf binnen 5 minuten. Na je registratie voeren wij een kredietcheck uit. Binnen 48 uur ontvang je van ons een reactie. Na goedkeuring ontvang je de voorwaarden die digitaal getekend kunnen worden. Vervolgens krijg je toegang tot ons online platform.

2

Bepaal de voorwaarden

Jij bepaalt de voorwaarden. Wie neemt de kosten voor fiets op zijn rekening? Het bedrijf? De werknemer? Of eventueel samen? Deel de registratielink met je werknemers. Je werknemers kunnen zich registreren via deze link.

3

Stap op de fiets

Jij behoudt de volledige controle: elke registratie moet vooraf goedgekeurd worden. Dit doe je met één eenvoudige klik. Jouw werknemer gaat naar de fietsenwinkel. De rest verloopt automatisch via het platform.

4

Administratie

Geen nood, wij hebben dit voor jou geregeld. Een real-time overzicht op ons digitale platform geeft jou altijd inzicht en alle benodigde informatie voor jouw loonadministratie.

Registreer je nu

Bedrijven die al op de fiets stapten

Onze missie? Heel werkend Nederland op de fiets.

Wat anderen zeggen

De verhalen van de mensen die al leasen

“Het is een prettig systeem omdat bijna alles automatisch gaat. Tegelijkertijd heb je inzicht in wat er speelt binnen de fietsregeling, omdat alles samenkomt in het centrale dashboard. Je hebt als bedrijf zo écht de touwtjes in handen”
Kras Recycling
“De werknemers zijn er écht blij mee. Ze zien het als een mooie extra, maar ook als compliment. Ik zou het daarom andere bedrijven willen aanbevelen.”
Saver
“Binnen de werkkostenregeling hadden we geen ruimte om onze werknemers van een elektrische fiets of sportfiets te voorzien. Maar nu is die mogelijkheid er wel, dankzij de fietsregeling van Lease a Bike.”
Lomans
“Het grote voordeel is dat CROP zelf ook een fietsregeling via Lease a Bike aan het opstarten was. In combinatie met hun specifieke expertise en kennis van ons bedrijf, kwamen we snel tot een fietsregeling op maat.”
Heinen & Hopman Engineering BV

Bereken wat jouw werknemers kunnen besparen

Een leasefiets is tot wel 35% goedkoper dan privé aanschaf, omdat de prijs van de fiets fiscaal voordelig ingehouden kan worden op het brutoloon van de medewerker. Doe jij een bijdrage? Dan loopt het voordeel op tot wel 80% voor de medewerker.

Kies een type fiets
Consumentenadviesprijs
Bruto maandloon
Service- en verzekeringspakket
Tot €100
Tot €150
Onbeperkt
Maandelijkse kosten
- 
Totale besparing
- 

Ook interesse in een fietsplan?

Ik heb nog een vraag
Neem contact met ons op
Ik wil mij registreren
Zijn er kosten voor de werkgever om klant te worden van Lease a Bike?

Het aanbieden van een fietsregeling aan haar personeel hoeft een werkgever niks te kosten.

Wat gebeurt er als een werknemer voortijdig het bedrijf verlaat?

Werkgever en werknemer sluiten onderling een addendum af op de bestaande arbeidsovereenkomst (faciliteert ons platform). Lease a Bike levert hiervoor een format aan waarin afspraken worden vastgelegd bij voortijdige beëindiging van de werknemer. Daarin wordt bijvoorbeeld bepaald dat werknemer bij (vrijwillige) uitdiensttreding verplicht is om de resterende leasetermijnen netto af te betalen. In deze constructie betaalt de werkgever altijd eerst de resterende leasetermijnen aan de leasemaatschappij, welke hij vervolgens netto verhaalt bij werknemer. Hierbij is het ook mogelijk voor werknemer om de fiets over te nemen, waarbij het overnamebedrag wordt verrekend met de resterende leasetermijnen. 

Indien een werkgever deze voorwaarde niet opneemt biedt Lease a Bike drie andere opties om het risico voor de werkgever tot een minimum te beperken:

  • De werkgever krijgt de optie om de resterende leasetermijnen af te betalen (zonder service en verzekering kosten);
  • De werkgever vindt een andere werknemer die het bestaande leasecontract overneemt;
  • De werkgever kan maximaal 4% van de actieve leasecontracten kosteloos en boetevrij inleveren bij de leasemaatschappij.


Wat vergt het aan administratie?

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform waarop alle relevante processen en partijen (werkgever, werknemer en fietsendealer) samenkomen om zo het leasen van een fiets eenvoudig te laten verlopen. De papierwinkel is dus verleden tijd! Lease a Bike ondersteunt werkgevers en werknemers in dit gehele proces, zodat de werkgever met één klik op de knop een werknemer toestemming geeft om een fiets te leasen.

Hoe werkt de 7% bijtellingsregeling?

De werkgever telt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets op bij het inkomen van de werknemer. Hierop houdt de werkgever loonheffing in. De werknemer vindt deze bijtelling terug op zijn loonstrook. Dit werkt precies hetzelfde als voor de leaseauto. Voor een fiets van € 2.500, betaalt de werknemer € 175 aan bijtelling per jaar. Dit betekent € 175 / 12 = € 14,58 per maand. Dit bedrag telt de werknemer bij zijn bruto inkomen op en betaalt hierover vervolgens belasting. In de praktijk komt dit neer op een netto bedrag van rond de € 5 per maand.

Wat is het bruto/netto voordeel?

Indien de werkgever niet het volledige leasebedrag van de fiets kan of wil betalen,  kan de werknemer de leasekosten én het service- en verzekeringspakket verrekenen met zijn brutoloon. De werknemer spreekt met zijn werkgever af dat hij tijdelijk vrijwillig brutoloon uitruilt voor de leasekosten. Daardoor daalt het brutoloon waarover de werknemer belasting verschuldigd is en profiteert hij van een bruto-netto voordeel. Afhankelijk van de belastingschaal van de werknemer geniet hij een fiscaal voordeel van maximaal 35% ten opzichte van het privé kopen van een fiets.

Hoe werkt de 7% bijtellingsregeling?

De werkgever telt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij het inkomen van de werknemer. Hierop houdt de werkgever loonheffing in. De werknemer vindt deze bijtelling terug op zijn loonstrook. Dit werkt precies hetzelfde als voor de leaseauto. Voor een fiets van € 2.500, betaalt de werknemer € 175 aan bijtelling per jaar. Dit betekent € 175 / 12 = € 14,58 per maand. Dit bedrag telt de werknemer bij zijn bruto inkomen op en betaalt hierover vervolgens belasting. In de praktijk komt dit neer op een netto bedrag ronde € 5 per maand.

Welke type en merken fietsen biedt Lease a Bike aan?

Lease a Bike verkoopt alle merken. De nieuwe regeling geldt voor alle soorten fietsen: van e-bike tot racefiets en van omafiets tot mountainbike. Zelfs de (elektrische) bakfiets is van de partij.

Waar kan men voor de aanschaf van een fiets terecht?

Bij Lease a Bike zijn meer dan 1.100 fietsendealers aangesloten verspreid door het gehele land. Dit kan een lokale dealer om de hoek zijn, maar ook een speciaalzaak ergens in het land. Ook voor onderhoud kan men bij al deze dealers terecht. Zit er een dealer in de buurt? De Lease a Bike dealer locator geeft uitsluitsel (link dealer locator?).


Wat vergt het aan administratie?

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform waarop alle relevante processen en partijen (werkgever, werknemer en fietsendealer) samenkomen om zo het leasen van een fiets eenvoudig te laten verlopen. De papierwinkel is dus verleden tijd! Lease a Bike ondersteunt werkgevers en werknemers in dit gehele proces, zodat de werkgever met één klik op de knop de werknemer toestemming geeft om een fiets te leasen.

Hoe gaat de verwerking van de leasecontracten in de salarisadministratie?

Elke maand komen er werknemers bij die een leasecontract aangaan. Om de werkzaamheden voor de salarisadministratie tot een minimum te beperken, starten alle leasecontracten altijd op de eerste dag van de maand. Dat werkt zo: als een werknemer zijn fiets bijvoorbeeld op de 22e van de maand ophaalt, dan start het contract voor de administratie pas op de eerste dag van de daarop volgende maand. Een overzicht van alle actieve leasecontracten is simpel in te zien via een export uit het Lease a Bike platform. In de salarisadministratie is aan de hand van de export het volgende op te geven:


Dag van uitgifte - over deze datum wordt de bijtelling berekend

Startdatum contract - het maandelijkse leasebedrag - dit is elke maand hetzelfde bedrag voor een periode van 36 maanden


Indien de werkgever het volledige bedrag financiert dan verwerkt hij alleen de bijtelling in de salarisadministratie. Indien de werkgever een bijdrage doet of de lease alleen faciliteert dan verwerkt hij zowel de bijtelling als het maandelijkse leasebedrag in de salarisadministratie. Het maandelijkse leasebedrag houdt hij in op het brutoloon van de werknemer.


Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot verzekering en onderhoud?

Alle contracten die via Lease a Bike worden afgesloten zijn standaard voorzien van allrisk verzekering en 24/7 pechhulp voor onderweg. Tevens heeft de werknemer de keuze uit vier onderhoudspakketten:

  • Basis-pakket: 100 euro incl. BTW
  • Standaard-pakket: 150 euro incl. BTW
  • E-bike+ pakket: géén risico (alleen voor normale e-bikes)
  • Speed-pedelec pakket: 300 euro incl. BTW (inclusief WA-verzekering)

Daarnaast sluit Lease a Bike bij elke fiets een verzekering af voor een paar euro per maand, afhankelijk van de prijs van de fiets. De maandelijkse kosten voor service en verzekering zitten in het uiteindelijke leasebedrag verwerkt.


Welke mogelijkheden heeft een werkgever om bij te dragen aan een fiets voor zijn werknemers?

Lease a Bike biedt drie verschillende scenario’s aan om een leasefiets aan te bieden aan werknemers. Alle opties vallen buiten de WKR:

1. Werkgever investeert

De werkgever betaalt de leasekosten van de fiets en de werknemer betaalt slechts enkele euro’s aan bijtelling per maand. Dit kan als extra secundaire arbeidsvoorwaarde of als onderdeel van het mobiliteitsbudget of het budget van de leaseauto.

2. Gedeelde investering

Werkgever en werknemer bepalen de verdeling van de kosten. Dit kan een vast bedrag per maand zijn of bijvoorbeeld de hoogte van de maandelijkse kilometervergoeding. Het werknemersdeel mag verrekend worden met het brutoloon.

3. Werkgever faciliteert

De werkgever verrekent alle kosten met het brutoloon van de werknemer. Hierdoor zijn er geen kosten voor de werkgever en bespaart hij zelfs op sociale lasten. De werknemer heeft een fiscaal voordeel van tot 35% ten opzichte van privé aankoop.

Bij alle bovenstaande opties vervalt de kilometervergoeding voor kilometers die met de leasefiets gemaakt worden. Hierop kan de werkgever dus besparen of de hoogte hiervan investeren in het maandelijkse leasebedrag.


Waaruit bestaan de kosten voor de werknemer?

De kosten bestaan uit twee componenten:

  1. De maandelijkse leasekosten voor de fiets en het service/onderhoud
  2. De verrekening van de 7% bijtelling. Deze kosten zijn altijd voor de werknemer, als vergoeding voor het privégebruik van de fiets.

Stuur ons een bericht