Fiets van de zaak voor kleine en grote bedrijven

Voordelen zakelijke fiets lease voor werkgever

Fietsplan gewilde arbeidsvoorwaarde

1 op de 2 werknemers heeft interesse in een fiets van de zaak. De fiets is de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde in Nederland! De leasefiets is zonder kosten en buiten de Werkkostenregeling (WKR).

Kosteloos fietsplan

Door de fietsregeling als werkgever te faciliteren, profiteren werknemers van een fiscaal voordeel tot 35% en kost het jou als werkgever niets.

Financieel aantrekkelijk

Een fiets zakelijk leasen is 25% tot 80% goedkoper voor jouw werknemers dan privé kopen. Je bespaart tot wel 20% op de sociale lasten.

Ziekteverzuim verlagen

Fietsen houdt werknemers gezond en verlaagt het ziekteverzuim tot 25%. 70% van de werknemers met een leasefiets fietst vaker en verder. 6 op de 10 rapporteert zich fitter te voelen.

Het fietsplan 2023: wat werkgevers willen weten

Kosteloos faciliteren

Het fietsplan is voor iedereen en gratis voor werkgevers. Optioneel kan je ervoor kiezen om een bijdrage te doen of de leasekosten kosten volledig op je te nemen. Het fietsplan hoeft je als werkgever dus niets te kosten.

Buiten de WKR

De leasefiets valt buiten de werkkostenregeling (WKR), omdat er geen directe eigendomsoverdracht plaatsvindt. De fiets wordt ter beschikking gesteld, in plaats van verstrekt aan de werknemer. Ook de bijdrage van de werkgever valt buiten de WKR.

Bruto-netto

De werknemer betaalt de leasefiets door (een deel van) het leasebedrag met brutoloon uit te ruilen. Wij hebben addendums beschikbaar om dit vast te leggen.

Besparing sociale lasten

Het leasebedrag wordt maandelijks ingehouden op het brutoloon. Als werkgever betaal je tijdens de leaseperiode (36 maanden) minder sociale lasten, dit komt neer op 15-20% van het leasebedrag.

Privé gebruik

Er is geen wettelijk minimum voor woon-werkverkeer. Het is mogelijk om de fiets alleen privé te gebruiken. Om deze reden wordt er wel 7% bijtelling gerekend voor de werknemer.

Reiskostenvergoeding

De onbelaste kilometervergoeding kan uitgekeerd worden in combinatie met de leasefiets: voor de afgelegde woon-werkkilometers met de leasefiets heeft de werknemer géén recht op de onbelaste kilometervergoeding.

Minimale administratie

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform dat eenvoudig is te integreren met jouw salarisadministratie. Binnen 24 uur na aanmelden zitten jouw werknemers op de fiets.

Hoe werkt zakelijke fiets lease voor een werkgever?

Als werkgever bied je kosteloos een fietsregeling aan aan je werknemers. Hierbij heb je drie opties: 1) de werknemer betaalt het leasebedrag zelf (geen kosten voor de werkgever); 2) de werkgever betaalt 100% van de leasekosten; of 3) je doet als werkgever een bijdrage aan het leasebedrag van de werknemer. Eventuele bijdragen vallen buiten de WKR en jouw medewerker kan de leasekosten volledig uitruilen met zijn/haar brutoloon. Dat levert een bruto-netto voordeel op van 25 tot 80%, inclusief overname van de fiets aan het eind van de looptijd. Bereken hiernaast wat dit jouw medewerker oplevert.


Klik hier voor een rekenvoorbeeld
Kies een type fiets
Consumentenadviesprijs
Bruto maandloon
Service- en verzekeringspakket
Tot €100 / jaar
Tot €150 / jaar
Onbeperkt
Maandelijkse kosten
- 
Totale besparing
- 

Informatiepakket ontvangen?

Ontvang direct een compleet overzicht over de leasefiets regeling voor werkgevers.

Verstuur

Hoe werkt het fietsplan bij Lease a Bike?

1

Meld je aan

Registreer je bedrijf binnen 5 minuten. Na je registratie voeren wij een kredietcheck uit. Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur van ons een reactie. Na goedkeuring ontvang je de voorwaarden die digitaal getekend kunnen worden. Vervolgens krijg je toegang tot ons online platform.

2

Bepaal de voorwaarden

Jij bepaalt de voorwaarden. Wie neemt de kosten voor fiets op zijn rekening? Het bedrijf? De werknemer? Of eventueel samen? Deel de registratielink met je werknemers. Je werknemers kunnen zich registreren via deze link.

3

Stap op de fiets

Jij behoudt de volledige controle: elke registratie moet vooraf goedgekeurd worden. Dit doe je met één eenvoudige klik. Jouw werknemer gaat naar de fietsenwinkel. De rest verloopt automatisch via het platform.

4

Administratie

Geen nood, wij hebben dit voor jou geregeld. Een real-time overzicht op ons digitale platform geeft jou altijd inzicht en alle benodigde informatie voor jouw loonadministratie.

Registreer je nu

Een fiets van de zaak voor ieder bedrijf

Jouw behoeften

Lease a Bike is helemaal uitgerust om aan jouw behoeften te voldoen. Jij beslist zelf: het volledige leasetarief betalen, een vast bedrag per maand of de fietsregeling kostenneutraal faciliteren.

De juiste match

Wij helpen jou op weg. Van standaard fietsbeleid tot fiscaal en praktisch advies. Stel eenvoudig de werknemers voorwaarden op en samen richten wij het platform voor jou in.

Wij helpen jou

Om er zeker van te zijn dat je fietsplan een succes wordt, bieden wij een kant-en-klaar promotiepakket voor je werknemers aan. Met tips, best practices en promotiemateriaal.

Gemak

We hebben een landelijk dealernetwerk. Hierdoor is er altijd een lokale dealer in de buurt. Jouw werknemers kunnen kiezen uit elk type fiets en meer dan 350 merken.

Bedrijven die al op de fiets stapten

Onze missie? Heel werkend Nederland op de fiets.

Overall score: 4.5
246 Google Reviews
Patricia Mast
March 24, 2023
Het ging allemaal heel soepel!
Lucien Rodolf
March 01, 2023
Fiets bevalt me prima al flink wat kilometers weg gefietst. Fijne service van me fietsenmaker Tweewieler De Geus in Oud-Beijerland. Geen gedoe code geven en alles word geregeld. Gelukkig geen lekke band gehad maar als dat zo zou zijn bel je het nummer wat gegeven is voor pech onderweg. Ben blij met lease, A Bike alles goed geregeld online en met me werkgever onderling. Op naar nog meer fijne en veilige kilometers.
Ruby-Ann Damen-van Renselaar
May 23, 2022
Via een soepel proces was onze fiets zo besteld. Top service! Ons hele gezin geniet ontzettend van onze Urban Arrow via Lease a Bike!
Reinier Regter
August 04, 2022
Echt prima geregeld. Bestellen was super simpel (via Van Wijk Veenendaal, Rein Veenendaal wilde er niets mee), de fiets was er in de geplande week, ook het afhalen en de verdere afwikkeling gingen soepel. Fijn proces, fijne fiets (Gazelle speed pedelec), geen omkijken naar.
Daniel Goos
March 01, 2023
Hele goede ervaring met lease a bike. Heldere en duidelijke communicatie, goede uitleg.. Nu onbezorgd van de lease fiets genieten.
Raphael Braakhuis
March 10, 2023
Vlot bestelproces en prima communicatie. Fiets leasen wel zo gemakkelijk bij Lease a Bike.

Unieke verhalen van onze fietsers

Een jaar geleden koos ik voor een elektrische bakfiets. Ik heb er – tot mijn eigen verbazing - inmiddels al 1.200 km mee afgelegd. Ook mijn 1,5 jaar oude zoon is groot fan.

Tamara

Rotterdam Airport

cargo-bike

Voorheen wilde ik snel van A naar B, alles in de auto. Met de fiets beweeg ik nog meer en heb ik echt oog voor mijn omgeving. Ik ben echt om.

Edwin

Konica Minolta

e-bike

De beklimming van de Kilimanjaro en de wilde dieren onderweg; het maakte diepe indruk op me. De trip en de trainingskilometers vergrootte mijn liefde voor de fiets.

Mirjam

Sogeti

mtb-bike

Aanbod zakelijke fietslease

Keuze uit alle typen en modellen fietsen van ruim 350+ merken

Wil je het leasefiets aanbod zien?


Ook interesse in een fietsplan?

Ik heb nog een vraag
Neem contact met ons op
Ik wil mij registreren
Zijn er kosten verbonden aan de leasefietsregeling?

Nee, je kan als bedrijf de fietsregeling kosteloos aanbieden aan je collega’s

Wat gebeurt er met de fiets bij vroegtijdige uitdiensttreding?

Wanneer een medewerker van het bedrijf met een actief leasecontract uit dienst gaat, treden de afspraken die in het addendum staan in werking. Dit document sluit iedere werknemer af, nog voordat de leasefiets uitgekozen mag worden. Wij leveren een voorbeeld voor een addendum aan. Hierin staat bijvoorbeeld dat de collega die uit dienst gaat, de resterende leasetermijnen netto moet afbetalen. In deze constructie betaalt je bedrijf de resterende termijnen af aan de leasemaatschappij. Als je bedrijf deze voorwaarde niet wil opnemen, faciliteren wij voor het bedrijf waar je werkt drie opties om jouw risico zo klein mogelijk te houden:

  • De collega die uit dienst gaat, betaalt de resterende leasetermijnen af (zonder service- en verzekeringskosten).
  • De collega die uit dienst gaat, kan het bestaande leasecontract laten overnemen door een collega binnen het bedrijf.
  • De collega die uit dienst gaat, kan het bestaande leasecontract meenemen naar een ander bedrijf, die reeds is aangesloten of bereid is zich aan te sluiten.


Hoe regel ik de administratie?

Om je de hele rit te ondersteunen, hebben we een digitaal platform ontwikkeld waar je gratis gebruik van kunt maken. Hierin kun je alle processen regelen en alle partijen (het bedrijf waar je werkt, alle werknemers én de fietsenwinkel) laten samenkomen om alles te regelen. Zo is ook de administratie een makkie: je kunt het meeste regelen met één druk op de knop. Natuurlijk staan wij altijd voor je klaar bij vragen over het platform, zodat jij zorgeloos de leasefietsregeling in kunt. 

Wat gebeurt er met de fiets na 36 maanden?

Na 36 maanden krijgt de medewerker de eerste mogelijkheid om de fiets over te nemen voor de op dat moment geldige waarde in het economisch verkeer (circa 20% van de aanschafprijs). 3 maanden voor het einde van het leasecontract ontvangt de medewerker hier meer informatie over. Het overname aanbod ontvangt de medewerker 6 weken voordat contract afloopt. Als de medewerker ervoor kiest de fiets over te nemen, betalen ze de overnameprijs rechtstreeks aan Lease a Bike. 

De medewerker kan er ook voor kiezen om de fiets kosteloos in te leveren.


Hoe werkt de 7%-bijtellingsregeling?

Eerst tel je 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets op bij het inkomen van je fietsende collega. Daarna houd je hierop loonheffing in. Deze bijtelling staat ook op de loonstrook.

Voorbeeld:
Stel, de nieuwprijs van de gekozen fiets bedraagt € 2.500 en de jaarlijkse bijtelling € 175. Als je dit bedrag deelt door 12 (maanden), kom je uit op € 14,58 aan bijtelling per maand. Dit bedrag tel je op bij het bruto-inkomen. Dat betekent dat hier maandelijks ook belasting over wordt betaald. Als je dit dan weer doorrekent, komt die extra belasting neer op ongeveer € 5 per maand.

Hoe werkt het bruto/netto-voordeel?

Als jouw organisatie het volledige leasebedrag niet kan of wil betalen, kan de medewerker die fiets leaset de leasekosten en het service- en verzekeringspakket vrijwillig verrekenen (‘uitruilen’) met het brutoloon. Het brutoloon daalt dan iets, waardoor er ook minder belasting verschuldigd is. Op die manier wordt er geprofiteerd van het bruto/netto-voordeel, wat zelfs zonder een bijdrage vanuit de werkgever tot wel 35% fiscaal voordeel op kan leveren ten opzichte van privé aanschaf.

Welke merken en type fietsen doen mee?

We bieden alle soorten fietsen aan, dat zijn er meer dan 200! Van e-bike tot omafiets en van mountainbike tot elektrische bakfiets. 

Waar kunnen mijn collega’s hun fiets ophalen?

Met 1.500 aangesloten fietsenwinkels is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Je kunt terecht bij de lokale fietsenwinkel om de hoek, maar ook bij speciaalzaken in het hele land. Voor de aanschaf en voor onderhoud. Zo stappen je collega’s altijd en waar dan ook zorgeloos op de fiets. Check onze dealer locator voor alle aangesloten fietsenwinkels.

Hoe regel ik de leasecontracten in de salarisadministratie?

Voor jouw gemak gaan alle nieuwe leasecontracten in per de eerste dag van de maand. Ook als je collega de fiets al voor die tijd ophaalt. We maken namelijk onderscheid tussen de dag van afgifte en de startdatum van het contract:

  • Dag van uitgifte – per deze datum wordt bijtelling gerekend
  • Startdatum contract – per de eerste van de maand betaalt je fietsende collega 36 maanden lang elke maand een leasebedrag 

Als je bedrijf het hele bedrag betaalt, hoef je alleen de bijtelling te verwerken in de salarisadministratie. Als je bedrijf een bijdrage doet of de lease alleen faciliteert, verwerk je in de salarisadministratie zowel de bijtelling als het maandelijkse leasebedrag. 

Wie regelt de verzekering en het onderhoud?

Ons doel is jou te ontzorgen. Daarom voorzien we alle fietsen die van ons komen, standaard van een allrisk-verzekering en 24/7 pechhulp voor onderweg. Daarbij dient je collega een keuze te maken tussen onderstaande onderhoudspakketten tegen een scherp tarief:

  • Basispakket: tot € 100 (incl. btw) per jaar vergoed 
  • Standaardpakket: tot € 150 (incl. btw) per jaar vergoed
  •  Premiumpakket: alles wordt vergoed, er zijn dus géén risico’s (alleen beschikbaar voor e-bikes)
  • Speed Pedelec-pakket: tot € 300 (incl. btw) per jaar vergoed (inclusief WA-verzekering)

Het exacte bedrag voor de verzekering is afhankelijk van de prijs van de fiets. De maandelijkse service- en verzekeringskosten worden verwerkt in het leasebedrag.

In welke vormen kunnen we de leasefietsregeling aanbieden?

Elk bedrijf kan de regeling zelf invullen en vormgeven. Om je een idee te geven van hoe dat eruit kan zien, geven we drie voorbeelden:

  1. Het bedrijf betaalt de volledige, maandelijkse leasekosten. Je collega betaalt elke maand 7% bijtelling. Dit kan als secundaire arbeidsvoorwaarde, als onderdeel van het mobiliteitsbudget of vanuit het budget van de leaseauto. 
  2. Het bedrijf betaalt een vast bedrag per maand. Je collega betaalt de rest.
  3. Het bedrijf faciliteert de leaseregeling. Je collega betaalt de leasekosten door het brutoloon vrijwillig uit te ruilen en is dan alsnog tot maar liefst 35% goedkoper uit dan bij privékoop. 


Het komt er dus op neer dat je fietsende collega te maken kan hebben met twee uitgaven:

  • De maandelijkse leasekosten (plus service- en onderhoudskosten)
  • 7% bijtelling. Deze kosten zijn altijd voor de werknemer, als vergoeding voor het privégebruik van de fiets.
Hoe zit het met de onbelaste kilometervergoeding?

De onbelaste kilometervergoeding kan worden gecombineerd met de leasefiets. Dat werkt zo: 
Voor woon-werkkilometers met de leasefiets is er geen recht op de onbelaste kilometervergoeding. Maar voor de kilometers die worden afgelegd met een ander vervoersmiddel – zoals een eigen auto of het ov – mag je de kilometervergoeding wél blijven uitkeren.

Voorbeeld:  
Stel, vóór het leasefietsplan ging je collega vijf dagen per week met de eigen auto naar het werk. Deze collega ontving hier een kilometervergoeding over. Nu deze collega een leasefiets heeft, gaat je collega twee dagen per week op de fiets naar het werk en drie dagen met de eigen auto. Dat betekent dat je voor drie dagen per week kilometervergoeding mag blijven uitkeren. Als bedrijf kun je natuurlijk wel kosteloos de twee dagen kilometervergoeding herinvesteren in het leasebedrag, waardoor de medewerker van het bedrijf een lager maandelijks bedrag betaalt.


Benieuwd wat het voordeel is voor de werknemer? Bereken het hier.


Stuur ons een bericht