Fietsplan met fiets van de zaak

Het fietsplan: hele generaties zijn ermee opgegroeid. Begin 2020 voerde de overheid een nieuwe leasefietsregeling in om meer mensen op de fiets te krijgen. Dat betekent dat je nu zakelijk een fiets van de zaak kan leasen, inclusief een belastingvoordeel, waarbij je een optie hebt om de fiets over te nemen aan het einde van de looptijd. Of jij nu een elektrische fiets, bakfiets, speed pedelec of mountainbike wilt rijden: je je mag kiezen uit alle types, merken en modellen fietsen. Het fietsplan werkt eenvoudig. Jouw werkgever besluit de fiets van de zaak in de vorm van een leasefiets te faciliteren. Nadat de werkgever is aangesloten, kan jij als werknemer via jouw lokale dealer jouw droomfiets leasen voor een vast maandbedrag. Je hoeft dus niet in één keer een groot aankoopbedrag neer te leggen. Klinkt goed, toch? Je leest hieronder hoe het fietsplan werkt en wat de voordelen ervan zijn.

Hoe werkt een leasefiets van de zaak?

Het fietsplan werkt als volgt: jouw werkgever faciliteert deze fiets van de zaak waardoor jij als werknemer een fiets kan leasen. Je bent niet gebonden tot één type fiets of model, je mag als werknemer kiezen uit alle merken, types en modellen fietsen. Deze fiets zoek je uit bij jouw lokale fietsenwinkel. Er zijn er meer dan 1.500 winkels aangesloten dus de kans is groot dat er altijd eentje in jouw buurt zit.

Als je besluit een leasefiets te nemen, ga je voor 36 maanden een leasecontract aan. Je betaalt een vast maandbedrag, bestaande uit de leasekosten, service, verzekering en onderhoud én 7% bijtelling. Dit wordt berekend op basis van de nieuwkoopprijs van de door jou uitgekozen fiets. Het gebeurt soms dat jouw werkgever een (gedeeltelijke) bijdrage wil doen, zodat jouw fietsleasekosten lager uitvallen. De afgesproken leasekosten worden maandelijks van jouw brutoloon afgetrokken (dit wordt ook wel de cafetariaregeling genoemd). Doordat het van je bruto loon wordt afgetrokken, resulteert dit in tot wel 35% fiscaal voordeel. Dit is inclusief de overname van fiets aan het einde van de looptijd. De fiets kan je namelijk na 36 maanden voor circa 15% van de nieuwkoopprijs overnemen. Je kan ook een fiets leasen als je deze combineert met een een reiskostenvergoeding, OV-kaart of een leaseauto. Klik hier om meer te lezen over zakelijke fietslease.

Wil jij als werknemer een fiets leasen? Tip je werkgever op deze pagina.


Voordelen van het 2023 fietsplan

Één van de voordelen van het fietsplan is dat je de hoge aanschafprijs niet plots volledig hoeft te betalen. Je betaalt het bedrag verspreid, tegen een vast maandbedrag zonder verrassingen. Het leasebedrag wordt van van je bruto loon afgetrokken, waardoor de kosten tot 35% goedkoper uitvallen als je het vergelijkt met een privé aankoop. Aan het einde van de 36 maanden looptijd mag je de fiets voor circa 15% van het oorspronkelijke aankoopbedrag overnemen. Bovendien mag je de bruto leasekosten van je bruto salaris aftrekken.


Voor jouw werkgever is het ook prettig: deze fietsregeling valt namelijk buiten de werkkostenregeling (WKR). De WKR is een wettelijk vastgesteld limiet dat de werkgever aan extra's voor werknemers mag uitgeven. Alles wat er buiten de WKR wordt uitgegeven, moet extra belasting over betaald worden. Voor het fietsleaseplan geldt dit echter niet. Dat betekent dat de werkgever dit kosteloos kan aanbieden en voor alle werknemers kan faciliteren zonder tegen WKR limieten aan te lopen.

Wat ook prettig is, is dat service, onderhoud en verzekering erbij in zitten begrepen. Zo rijd je echt zorgeloos rond om jouw fiets. Je hoeft dus drie jaar lang niets hoeft uit te geven aan onderhoud en je bent bovendien allrisk verzekerd. Je kan er uiteraard voor kiezen om dit niet af te nemen, maar ter illustratie: een onderdeel zoals een nieuwe batterij voor een elektrische fiets kan al snel honderden euro's kosten. Het is daarom gebruikelijk dat het wel wordt afgenomen.


Zie jij jezelf al die ellendige file voorbij fietsen? We hoeven je vast niet te overtuigen: met de fiets beweeg je meer, het is gezond én beter voor het milieu. Uit ons onderzoek in augustus 2021 blijkt dat werknemers die een leasefiets afnemen, gemiddeld 3 keer meer per week naar werk fietsen. Privé fietst deze groep zelfs 4 keer meer. Ideaal, zeker als je beseft dat een elektrische fiets of speed pedelec ook tot de lease opties behoren. Zo kan je, ook als je wat verder van werk woont, makkelijker met de fiets naar werk.


Wil je meedoen? Tip je werkgever op deze pagina.

Kosten van een leasefiets

Als je een fiets leaset, zijn er kosten aan verbonden. Hoe bereken je de bijtelling, of de leasekosten? De maandelijkse kosten voor je fiets bestaan uit grofweg 3 delen:

  • de leasekosten van de leasefiets (Tip! Je kan ook bepaalde accessoires mee leasen, zolang ze maar aan je fiets vast zitten);
  • het servicepakket waar onderhoud, reparatie en pechhulp bij zit inbegrepen;
  • het verzekeringspakket.

Er is door de overheid 7% bijtelling vastgesteld op de fiets van de zaak: dit wordt berekend op basis van de aankoopprijs van de uitgekozen fiets. Soms besluit je werkgever bij te dragen. Hierbij geldt: hoe hoger de werkgeversbijdrage, hoe lager het lease maandbedrag voor de werknemer.

Om nog iets technischer te worden, hebben we de kosten hieronder per stap uiteen gezet:

  1. Op basis van de belastingschaal en verschillende (algemene) heffingskortingen, wordt de fiscale besparing berekend;
  2. Jouw werkgever kan dus een maandelijkse bijdrage doen aan de leasefiets. Dit wordt in mindering gebracht op het bruto leasebedrag (leaseprijs + service en verzekeringspakket);
  3. Omdat je de fiets onbeperkt privé mag gebruiken, wordt dat gezien als een stukje loon in natura. Daarom moet je als werknemer er 7% bijtelling over betalen, op basis van de aankoopprijs. Deze bijtelling tel je eerst bij het maandelijks brutoloon op en nadat hierover belasting wordt berekend, wordt dit bedrag weer van je loon afgehaald. De netto bijtelling komt in de praktijk neer op enkele euro’s per maand. In dit voorbeeld is dit: € 3.500 * 7% / 12 maanden = € 20,41 * 37,35% (belastingschaal) = € 7,63 netto bijtelling per maand. Dit werkt hetzelfde als bij een auto van de zaak, waar werkgevers vaak bekend mee zijn;
  4. De werkgever betaalt maandelijks het leasebedrag (leaseprijs + het service, onderhoud en verzekeringspakket) aan de leasemaatschappij. Dit bedrag wordt door de werkgever ingehouden op jouw bruto maandsalaris;
  5. Na het aftrekken van het leasebedrag hou je het nieuwe brutoloon over waarover je belasting moet betalen. Je draagt relatief gezien minder belasting af waardoor je een fiscaal voordeel geniet;
  6. De bijtelling wordt er hier weer van afgetrokken. Je hebt immers al belasting over de bijtelling betaald voor service, verzekering en inclusief bijtelling;
  7. Goed om te weten: omdat het leasecontract op naam van de werkgever staat, is er geen BKR-registratie.

Misschien kost de elektrische fiets van jouw dromen €3.500. Deze kan je leasen en je gaat het contract aan voor 36 maanden. De bijtelling van 7% is €7,63 per maand. Het leasetarief bedraagt bruto €124,84 per maand (voor de fiets: €103,37 en €21,47 voor de verzekering en service & onderhoud). Omdat je het leasebedrag van je bruto maandloon mag aftrekken kost de fiets jou slechts €73,59 netto per maand incl. bijtelling.* Aan het einde van de looptijd koop je de fiets over voor circa 15% van €3.500 = €525. Dan betaal je uiteindelijk (verspreid over 36 maanden) 36 x €73,59 + €525 afkoopbedrag = €3.174,24*.

Koop je de fiets direct zelf en laat je deze verzekeren en onderhouden dan is je investering €4.220. Het afsluiten van een verzekering, service of onderhoudspakket is aan jou. Denk er wel aan, als er onderdelen vervangen moeten worden aan een elektrische fiets, is dat relatief duur. Een e-bike is bovendien diefstalgevoelig. Meestal worden er daarom dit soort extra services wel bij afgenomen.

Als je benieuwd bent naar het aanbod en welke leaseprijs bij jouw droomfiets hoort, bekijk eens de LeaseFietsZoeker of de Fiets Wizard.
*Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.

Waarom Lease a Bike?

Als je werkgever kiest voor Lease a Bike, dan kiezen ze voor een fietsplan met gemak. Als werknemer kan jij, op het moment dat jouw werkgever akkoord gaat, binnen 24 tot 48 uur op jouw fiets zitten. Omdat Lease a Bike een volledig digitaal en geautomatiseerd platform en salarisintegratie biedt, scheelt dit de werkgever aan administratie. Bovendien leveren wij de standaard contracten die je werkgever af kan nemen zodat jullie de afspraken onderling over de leasefiets goed kunnen vastleggen.


Wil je berekenen hoe duur jouw droomfiets is? Bekijk de calculator op onze website.


Jij kan na het goedkeuren van je werkgever elke leasefiets kiezen die je maar wil. Een e-bike of stadsfiets, maar ook een racefiets, een e-bakfiets of zelfs een speed pedelec. Alles kan, je bent niet gebonden aan een bepaald type of merk. En de kans is groot dat je terecht kan bij de fietsdealer bij jou om de hoek, want er zijn meer dan 1.500 fietsdealers door het hele land aangesloten bij Lease a Bike. Ook de speciaalzaken.


Last but not least, als je een fiets afneemt, ontvang je een all-inclusive contract: een standaard all-risk verzekering en een service en onderhoudspakket naar keuze. Raakt je fiets beschadigd of wordt hij gestolen? Geen ingewikkelde procedures, ook dan kan je altijd bij de lokale fietsdealer terecht. En na afloop van de lease periode van 36 maanden mag je de fiets voor circa 15% van de nieuwprijs de leasefiets overnemen. Wil je hem liever toch niet houden? Dan nemen wij de fiets kosteloos terug.


Doe je mee? Tip je werkgever op deze pagina.

Welke fietsen kan je leasen?

Gazelle
Orange C8 HMB
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.849
Bespaar ...
Bekijk meer
Gazelle
Grenoble C8 HMB
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€3.299
Bespaar ...
Bekijk meer
Cortina
Cortina E-U4 MM
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.399
Bespaar ...
Bekijk meer
Gazelle
Paris C7+ HMB
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.449
Bespaar ...
Bekijk meer
Batavus
Finez E-go Active Plus
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.849
Bespaar ...
Bekijk meer

In het kort: je kan álle merken, typen en modellen fietsen leasen. Of je nu voor een speed pedelec, e-bike, bakfiets of mountainbike gaat. Bekijk een grotere selectie van het fietsaanbod hier.

Meer weten over