Terug naar het overzicht

Elektrische fiets of speed pedelec: wat is het verschil?

Nieuws
5 January 2022
4 Minuten

Wat zijn de verschillen tussen een e-bike en speed pedelec?

In het kort: beide zijn elektrisch aangedreven fietsen maar op een e-bike is de maximumsnelheid 25 kilometer per uur en is de fiets vooral nuttig voor kortere afstanden. Op een speed pedelec haal je een snelheid van maximaal 40 kilometer per uur en is is geschikter voor langere afstanden met weinig stoplichten.


De e-bike:


De Speed-pedelec:


Welke kies je? Om de beste keuze te maken moet je deze vragen overwegen:


Wat is je budget?

We gaan uit van een leasemodel. In het geval dat jij kiest voor een e-bike dan zal jij in dit geval (willekeurig voorbeeld) uitkomen op de volgende maandelijkse kosten:


Kies jij voor een speed pedelec zoals een Gazelle Ultimate Speed dan zal jij in dit geval (willekeurig voorbeeld) uitkomen op de volgende maandelijkse kosten:


Wat is de afstand die je van plan bent af te leggen?

Woon jij binnen een straal van 15 kilometer van je werk en vind je het daarnaast heel erg leuk om in je vrije tijd bijvoorbeeld een toertochtje te maken dan is de e-bike dé ideale fiets voor jou. Woon jij echter verder dan 15 kilometer van je werk en ben je van plan om de fiets niet zoveel te gebruiken voor recreatief gebruik dan is de speed pedelec weer meer een fiets voor jou. Het is daarom voor de keuze tussen een e-bike of speed pedelec heel erg belangrijk om voor jezelf na te denken hoeveel kilometers jij moet afleggen om naar je werk te komen en daarnaast het aantal kilometers dat jij van plan bent te fietsen voor recreatief gebruik.


Wat is de route die je gaat afleggen?

De e-bike is bijvoorbeeld beter geschikt voor fietsroutes waarbij je regelmatig te maken krijgt met stops, kruispunten, stoplichten en fietspaden. Daarentegen is de speed pedelec weer meer geschikt voor langere ritten waarbij jij weinig te maken krijgt met stops. Het is daarnaast goed om te weten dat jij met een speed pedelec altijd op een fiets/bromfietspad of op de rijbaan moet rijden. Dus niet op een fietspad! Wil jij snel thuis zijn dan kan een speed pedelec weliswaar sneller zijn alleen in sommige gevallen is de aanschaf van een e-bike praktischer, Het is dus heel erg belangrijk om bij het kiezen van een e-bike of speed pedelec te kijken welke fiets het beste past bij de route(s) die jij moet afleggen.


Wat zijn de wettelijke vereisten wat betreft veiligheid?

Het is bij een e-bike niet verplicht om helm te dragen en daarnaast is een achteruitkijkspiegel niet verplicht. Bij een speed pedelec is zowel het dragen van een helm als het hebben van een achteruitkijkspiegel verplicht.


Daarnaast heb je voor een e-bike geen rijbewijs nodig. Wil jij echter op een speed pedelec kunnen fietsen dan heb jij dit wel nodig. (Rijbewijs AM) Dan kentekenplaatje/registratie. Bij een e-bike is een kentekenplaatjes/registratie niet verplicht. Bij een speedpedelec is dit wel verplicht. De kosten voor een kentekenplaat, kentekenbewijs en keuring bedragen ongeveer 150 euro.


Hoe zet ik de e-bike en speed pedelec goed op slot?

Het is tot slot belangrijk om zowel de e-bike als de speed pedelec ten alle tijden goed op slot te zetten. Het wordt voor een e-bike geadviseerd om te kiezen voor een combinatie van een ringslot en een stevig kabelslot. Neem daarnaast ook altijd een fietsverzekering. Voor een speed pedelec wordt een combinatie van een ringslot en zeer stevig kabelslot geadviseerd. Sluit daarnaast ook een fietsverzekering af. Veel succes met jouw keuze! Wil jij meer weten over ons aanbod en verdere mogelijkheden tot het leasen van een e-bike of speed pedelec? Neem een kijkje op de leasefiets zoeker.