Fietser
Terug naar het overzicht

Kies je fiets. Dit zijn de 10 meest verkochte fietsmerken van Nederland

Nieuws

Of je privé een nieuwe fiets uitkiest of binnen een fietsregeling: de keuze is reuze. Dat maakt het vinden van jouw droomfiets een uitdaging. Welke (elektrische) fiets past bij mij? We helpen je graag op weg aan de hand van de 10 meest verkochte fietsmerken van ons land.

Gazelle: iconisch fietsplezier
Ik had als kind een oranje, en jij? Iedereen in Nederland kent Gazelle. Het fietsmerk bestaat sinds 1892 en is vooral bekend van zijn stadsfietsen en e-bikes. Daarnaast is Gazelle het best verkochte fietsmerk in Nederland. Een Gazelle is sportief, slim ontworpen en vooral: oerdegelijk. Wist je dat Gazelle het enige Nederlandse fietsmerk is met een ISO-9001 certificering? In het Gelderse dorp Dieren bouwt het jaarlijks zeker 275.000 tweewielers. Of het nu de AD Fietstest is, de prestigieuze iF Design Awards of de fietsverkiezing van het jaar: Gazelle is altijd met modellen vertegenwoordigd, inclusief een speed pedelec en bakfiets dit jaar.


Cortina: prima verhouding prijs-kwaliteit
Nog niet zo bekend als Gazelle, maar sterk opkomend is het merk Cortina. Klinkt Italiaans, maar is ook weer oer-Hollands. Cortina maakt fietsen die betrouwbaar zijn en er tegelijkertijd eigentijds uitzien. Of je nu op zoek bent naar een e-bike (elektrische fiets), familiefiets, een hippe stadsfiets voor je kind of handige transporter: Cortina biedt ze. En wel tegen een prima prijs-kwaliteitsverhouding.


Batavus: Fries fietsplezier
Nog zo’n household name. Het in Heerenveen gevestigde Batavus – Fryslan Boppe! – fabriceert sinds het begin van de vorige eeuw fietsen. Stadsfietsen, toerfietsen en e-bikes zijn hun specialismen. Grote kans dat je eerste fietsmeters op een Batavus waren, want de Friezen hebben ook een naam hoog te houden als het om kinderfietsen gaat.


Koga: oog voor detail
Van Batavus is het een kleine stap naar Koga. Dat fietsmerk zit namelijk ook in… Heerenveen. Dat zit zo. De voormalig verkoopdirecteur bij Batavus, Andries Gaastra, begon in 1974 zijn eigen fietsmerk. Als Koga Miyata maakte de noorderlingen naam in het wielrennen en nog altijd bouwt het prima racefietsen. Ook stadsfietsen, toerfietsen en e-bikes komen bij Koga vandaan. De fietsen van Koga vind je in de iets hogere prijsklassen, want voor kwaliteit betaal je. De Koga’s staan bekend om hun goede afwerking.


Trek: Amerikaanse alleskunner
Als je een beetje wielerfan bent, dan ken je Trek. Onze eigen Bauke Mollema fietst voor het Amerikaanse fietsmerk en gaat daarom als een speer. Trek is dus zeker bekend om zijn prima racefietsen, maar levert ook mountainbikes en zelfs fatbikes. Dat zijn fietsen met hele dikke en brede banden. Handig als je nooit meer lek wilt rijden. Omdat Nederlanders vragen om elektrische fietsen en stadsfietsen verkoopt Trek die vanzelfsprekend ook.


Giant: topfietsen voor rondewinnaars
Dat je op een Giant de Ronde van Italië kunt winnen, bewees Tom Dumoulin in 2017. Sanitaire pauze onderweg of niet. Hoewel er een moderne fabriek in Lelystad staat, is Giant Taiwanees. Giant bouwt prima racefietsen en uitstekende elektrische stads- en toerfietsen. Een aanrader: haar e-mountainbikes.


Cube: mountainbikes en meer
Het Duitse Cube is goed beschouwd nog een jonkie. Het merk bestaat pas sinds 1993.Toch heeft het in die drie decennia naam gemaakt als mountainbike-merk. Sterke, stevige fietsen bouwen is Cube dus zeker toevertrouwd. Ze hebben van alles in hun aanbod: van e-bikes tot comfortabele stadsfietsen en van toerfietsen tot racefietsen.


QWIC: Dutch Design
Het Amsterdamse QWIC maakt e-bikes die je inmiddels in zeker 600 fietsenwinkels aantreft. Een hele prestatie want QWIC bestaat pas sinds 2006. QWIC scoort zo goed omdat het moderne techniek koppelt aan vernieuwend Nederlands design. Het lichtgewicht frame van elke fiets is handgemaakt. Naast de elektrische heren- of damesfiets levert QWIC ook speed pedelecs en e-bike vouwfietsen.


Kalkhoff: Duitse degelijkheid
Kalkhoff is van oorsprong Duits en bestaat langer dan een eeuw. Sinds een aantal jaar is Kalkhoff in Nederlandse handen en daarom zie je het merk steeds meer op onze fietspaden. Terecht overigens, want de bouwkwaliteit is subliem. Of zoals je dat zegt: Duitse degelijkheid. De fietsen worden immers nog altijd bij de oosterburen gemaakt. Kalkhoff heeft fietsen, voornamelijk e-bikes, in drie categorieën: Trekking, City en Allroad.


Sparta: de ‘uitvinder’ van de e-bike
Fietsmerk Sparta uit Apeldoorn opende zijn deuren al in 1917. Bak- en bromfietsen waren het toen, maar al snel ging het ook fietsen produceren. In 1985 kwam Sparta met de oervader van de e-bike: de SpartaMet. De hulpmotor werkte toen op benzine, nu natuurlijk op elektrokracht. Nog altijd is Sparta hét e-bike merk van het land. Er gaat geen fietstest voorbij of Sparta strijdt mee om de hoofdprijzen.


Voor welk fietsmerk kies ik?
Nederland is als fietsnatie enorm verwend als het om goede fietsmerken gaat. Kijk maar eens hoeveel bedrijven van eigen bodem in het bovenstaande lijstje van meest verkochte fietsmerken staan. En dit zijn nog maar de 10 best verkopende merken van het land. Ook met een fiets van Specialized, Canyon, Cannondale, Urban Arrow, Cowboy of van een ander A-merk maak je een prima keuze. Het is maar net waar je het accent legt. Is voor jou de prijs-kwaliteit het belangrijkst, een aantrekkelijk ontwerp, of toch die expertise of afwerking? Laat je overigens niet afschrikken door een fiets die iets duurder is. Als je de fiets binnen de fietsregeling van je baas rijdt, profiteer je van een flink fiscaal voordeel. Vaak betaal je een klein bedrag per maand en bovendien kun je je fiets na de looptijd van 36 maanden zeer voordelig overnemen.