Elektrische fiets leasen

Endeavour1 Kalkhoff 2021 12754

Overweeg jij een elektrische fiets? Het stoffige imago van een elektrische fiets is allang verleden tijd. Inmiddels is 50% van de verkochte fietsen een elektrische fiets. Logisch, want met een e-bike pak je zo de fiets waar je voorheen misschien voor korte ritjes de auto pakte. En er is goed nieuws, want het is mogelijk om een e-bike te leasen. Het kost al snel duizenden euro's om zelf een e-bike te kopen maar met zakelijke fietslease betaal je een vast laag maandbedrag voor jouw elektrische fiets, inclusief verzekering, service en onderhoud. Na de contracttermijn van 36 maanden mag je de fiets voor circa 20% van de aankoopprijs overnemen. Dat klinkt goed, toch? Zakelijke fietslease is een uitkomst voor mensen die een e-bike willen gebruiken maar misschien niet het aankoopbedrag op hun rekening hebben staan.

Elektrische fiets leasen: wat moet je doen?

Je bent je wellicht nog aan het oriënteren maar het kan ook dat je allang een bepaalde elektrische fiets op het oog hebt. Elektrische fietsen zijn tenslotte allang niet meer enkel de stadsfiets, je kan tegenwoordig ook elektrische racefietsen of elektrische mountainbikes krijgen. In welke categorie jij ook valt, het is slim om zakelijke fietslease te overwegen. Dit kan je ook doen als je een ZZP'er of ondernemer bent. Omdat je een leasefiets onbeperkt zakelijk én privé mag rijden, ziet de overheid dit als een stukje loon en natura en betaal je 7% bijtelling. Je mag namelijk de leasekosten van je bruto loon aftrekken of als zakelijke kostenpost rekenen. Hierdoor behaal je tot wel 35% fiscaal voordeel. Dit komt in de praktijk neer op de leasekosten voor de fiets, het servicepakket + ongeveer 4 tot 10 euro per maand bijtelling* (afhankelijk van onder andere de aankoopprijs). Na de contracttermijn van 36 maanden mag je de fiets voor circa 20% van de aankoopprijs overnemen. Wil je de fiets toch niet overnemen, dan nemen wij hem kosteloos van je terug.

Benieuwd hoeveel jouw droomfiets kost? Bekijk hier een selectie elektrische fietsen om te leasen.

Urbanarrow Mobile

Elektrische fiets van de zaak: hoe werkt het?

Een elektrische fiets van de zaak leasen werkt als volgt: jouw werkgever sluit zich aan bij een partij als Lease a Bike en faciliteert zo een fietsregeling voor diens werknemers. Dit valt buiten de Werkkostenregeling (WKR). Soms besluit de werkgever een bijdrage te doen om het leasebedrag voor werknemers lager uit te laten vallen, maar dit is geen vereiste om mee te doen. Óók deze kosten vallen buiten de WKR. Dan is het tijd om jouw elektrische fiets uit te gaan zoeken! Er zijn in heel Nederland meer dan 1.500 fietsenwinkels aangesloten, dus je kan waarschijnlijk bij een winkel in de buurt terecht. Dankzij een geautomatiseerd systeem fiets jij niet veel later de deur uit met jouw e-bike. Je gaat dit contract voor 36 maanden aan. Tijdens deze 36 maanden mag je de fiets onbeperkt privé en zakelijk gebruiken. Een groot voordeel van leasen is dat je niet voor onaangename verrasingen komt te staan omdat de leaseprijs ook een servicepakket komt voor pech, onderhoud en diefstal. De totale leasekosten worden automatisch door je werkgever op je brutoloon ingehouden dus je hebt geen omkijken naar rekeningen of facturen. Na de 36 maanden mag je de fiets voor circa 20% van de aankoopprijs kopen. Indien je dit niet wilt dan nemen wij de fiets kosteloos terug.

Om een rekenvoorbeeld te geven: jij hebt een prachtige e-bike gezien en die kost €3.000. Je gaat een leasecontract aan voor 36 maanden. Gedurende deze periode wordt het vaste bruo leasetarief vastgesteld op €106,68 per maand (voor de fiets: €88,09 en €20,59 voor de verzekering, service & onderhoud). Elke maand betekent dat netto dat je €64,06 netto incl. bijtelling betaalt.* Als de 36 maanden voorbij zijn, neem je de fiets over voor circa 20% van de aankoopprijs, dus 20% van €3.000 = €600. De totale investering over 3 jaar is dan 36 maanden x €64,06 + €600 afkoopbedrag = €2.906,18.

Besluit je dezelfde fiets zelf te kopen, te verzekeren en te onderhouden, betaal je over 36 maanden €3.741,36. We snappen dat het afsluiten van een onderhoudspakket of verzekering een individuele keuze is. Het is goed om te weten dat als er onderdelen vervangen moeten worden, dat hoge kosten met zich meebrengt. Het vervangen van een kapotte accu is bijvoorbeeld gemiddeld €600-700 en een jaarlijkse onderhoudsbeurt kost gemiddeld €70 per keer. Daarnaast zijn e-bikes diefstal gevoelig. Deze opties worden daarom vaker wel dan niet gekozen.

Wil je zelf berekenen wat jouw droom e-bike kost? Bereken het via de calculator op onze website.

*Aan genoemde bedragen kunnen geen rechten worden ontleend.

Vrouw Fiets

Elektrische fiets leasen of kopen?

Of je een elektrische fiets wil leasen of kopen hangt af van jouw persoonlijke situatie. Bij een (zakelijke) aankoop moet je het bedrag in één keer betalen. Bovendien moet je hierbij zelf de extra kosten betalen aan service en onderhoud. Je mag in het geval van een zakelijke aankoop wel de kosten aftrekken, je moet dan wel nauwkeurig bijhouden hoeveel je de elektrische fiets zakelijk gebruikt. In het geval van privé lease heb je wel een all-inclusive prijs en heb je een vast maandbedrag. Je mag deze echter niet aftrekken waardoor je niet van fiscaal voordeel geniet. Daarnaast moet je een BKR-registratie aangaan als je als zzp-er de fiets leaset. Als je dit doet via je werkgever, hoeft dit niet. In de praktijk komt het erop neer dat het privé lease het duurste is, daarna het (zakelijk) kopen en zakelijke fietslease is het goedkoopst.

Ben jij een werknemer en wil je aan de slag fietslease? Lees hier meer informatie voor de werknemer.
Ben jij een werkgever en wil je meer weten over fietslease? Lees hier meer informatie voor de werkgever.

Welke e-bike past bij jou?

Je hebt besloten een e-bike te gaan leasen, maar welke fiets past het beste bij jou? Zoveel mensen, zoveel wensen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende elektrische stadsfiets, bakfiets, racefiets op de markt en nog veel meer. Of wat dacht je van de speed pedelec? Een speed pedelec is een elektrische fiets die een snelheid behaalt van 45 kilometer per uur. Op het fietspad mag je maximaal 30 kilometer per uur afleggen. Ideaal als je langere afstanden moet afleggen!

Lees hier alles over de verschillen tussen een elektrische fiets of een speed pedelec.

Iedereen kan op een elektrische fiets rijden. Of je elke dag naar werk gaat fietsen, je kinderen naar school wilt brengen met de bakfiets of juist enkel voor het rondtouren in het weekend, er is voor elke behoefte een e-bike te vinden.

Bekijk hier een brede selectie van elektrische fietsen die voor lease beschikbaar zijn.

E-bike, Urban Arrow

Elektrische bakfiets leasen

Als je soms wat meer moet vervoeren dan enkel jezelf, biedt het leasen een elektrische bakfiets uitkomst. Het naar school brengen van je kinderen, de hond mee, de elektrische bakfiets kan een heleboel kracht schelen als je deze niet compleet zelf hoeft te trappen! We hebben alle voordelen van het leasen van een elektrische bakfiets voor je uitgeschreven in dit blog.

Het uitzoeken van een elektrische bakfiets om te leasen kost wat energie en tijd. Om je op weg te helpen, hebben we in dit blog alles waar je op moet letten bij het uitzoeken van een bakfiets uitgeschreven.

Meer weten over elektrische fietsen?