Fietsplan voor de werkgever

E-bike, Urban Arrow

Het is in Nederland een bekend begrip: het fietsplan, maar wat is het fietsplan anno 2024? Waar eerst de fiets van de zaak binnen de werkkostenregeling (WKR) viel, kan een werkgever sinds 1 januari 2020 aan elke werknemer een leasefiets buiten deze regeling aanbieden. Door de leasefiets hier los van te koppelen, hoopt de overheid het fietsen naar het werk aantrekkelijker te maken. Zo lopen werkgevers niet tegen de limieten van het WKR budget aan én kunnen ze gebruik maken van alle voordelen van een fietsplan. Overweeg jij als werkgever een fiets van de zaak aan te bieden? Hieronder leggen we uit wat de voordelen van een leasefiets zijn en wat deze vorm van een fietsplan precies inhoudt.

Hoe werkt de fiets van de zaak?

De werknemer leaset een fiets en mag kiezen uit alle merken, types en modellen fietsen. Hij of zij zoekt dit uit bij de lokale fietsenwinkel. De werknemer gaat een leasecontract aan voor 36 maanden. De medewerker betaalt de leasekosten en 7% bijtelling over de waarde van de fiets, en ruilt de volledige leasekosten uit met zijn/haar brutoloon (ook wel de cafetariaregeling genoemd). Door het bruto-netto voordeel genieten werknemers tegelijkertijd van een fiscaal voordeel tot wel 35%. Dit is inclusief overname van fiets aan het einde van de looptijd. Jij biedt als werkgever dit fietsplan aan je werknemers aan. Er zijn voor werkgevers bij het overgaan tot de lease 'fiets van de zaak' regeling drie scenario’s mogelijk:

1

Kosteloos werkgever

De werkgever kan de regeling kosteloos aanbieden, zo kan de werkgever de besparing op de sociale lasten herinvesteren en zo gemiddeld €20,- p/m bijdragen

2

Werkgever stimuleert

De werkgever betaalt een deel van de of de volledige maandelijkse leasekosten

Plan een afspraak
Kras Kort

Twee scenario's

Wat gebeurt er nadat je als werkgever hebt besloten fietslease aan werknemers aan te bieden? Als werkgever ontvang je maandelijks de factuur vanuit de leasemaatschappij. Je verwerkt de leasekosten eenmalig in de salarisadministratie. Het leasebedrag blijft 36 maanden gelijk. Na 36 maanden krijgt de werknemer de optie om de fiets over te nemen. Geen interesse? Dan nemen wij de fiets kosteloos terug.


De leasefiets is voor alle collega’s interessant en te combineren met een reiskostenvergoeding, OV-kaart of een leaseauto. De overheid hoopt de werkgever en werknemer op deze manier de stimuleren. Het is dus mogelijk om je werknemers kosteloos een fietsplan aan te bieden, terwijl zij genieten van een fiscaal voordeel tot wel 35% ten opzichte van privé aanschaf. Het is daarnaast voor een werkgever niet alleen goed werkgeverschap, het is ook financieel voordelig. Lees hieronder waarom.

Schermafbeelding 2023 08 23 Om 1637 41

Wat zijn de voordelen van het fietsplan 2024?

Samengevat, met een leasefiets kan je:

 • jouw collega’s kosteloos laten genieten van een fiscaal voordeel. Sterker nog, je kunt er een financieel voordeel aan behalen;
 • collega's gewilde extra’s in je secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden;
 • fittere werknemers krijgen en een sterkere focus op duurzaamheid behalen.

Ook een werkgever haalt voordelen uit een leasefiets. Om te starten met financiële voordelen: het maandelijkse leasebedrag van de fiets wordt namelijk ingehouden op het brutoloon van de werknemer. Door de tijdelijke verlaging van het brutoloon betaalt de werkgever minder sociale verzekeringsloon en bespaart de werkgever circa 15-20% aan sociale lasten per werknemer per maand. Om een rekenvoorbeeld te geven: als de aankoopwaarde bijvoorbeeld €3.000 is, komt de maandelijkse bruto leaseprijs voor de werknemer op €108,97 (inclusief onderhoud, service en verzekering). De besparing voor de werkgever is dan €108,97 x 18% = €19,61 per maand.

Een ander voordeel is de inclusiviteit: omdat de leasefiets buiten de werkkostenregeling (WKR) valt, kan een werkgever voor álle collega's een zakelijke leasefiets faciliteren. Als je het nu binnen de WKR regelt, loop je helaas dan snel tegen je vrije ruimte aan, waardoor er maar een beperkt aantal collega’s een fiets kan bemachtigen. Overschrijd je de WKR, dan belast de fiscus elke euro boven de limiet met 80%. De overheid heeft toegestaan dat de nieuwe leasefiets volledig buiten de WKR valt en er is geen limiet aan de aankoopprijs gesteld, waardoor opeens relatief dure fietsen zoals een e-bike of speed pedelec tot de mogelijkheden behoren. Dit blog vertelt je meer over de verschillen tussen het oude fietsplan en de nieuwe leasefietsregeling. Daarom is de leasefiets een interessante optie als mobiliteitsplan, omdat collega's die wat verder wonen met een goede e-bike of speed pedelec wél naar werk willen fietsen.


Fietsen heeft niet alleen een positieve invloed op de fitheid en gezondheid van werknemers, maar ook op andere aspecten van het bedrijf: het resulteert in een wel 25% lager ziekteverzuim, een hogere productiviteit (we kennen het effect van een frisse neus halen tijdens de lunchpauze) of ook praktisch: het aantal beschikbare parkeerplekken dat geregeld moet worden.


Maar denk ook aan het milieu en de duurzaamheid van een leasefiets ten opzichte van een (lease)auto: door fietsverkeer te stimuleren, verlaag je de CO2 uitstoot van het woon-werkverkeer van jouw bedrijf. Onderzoek onder 1.500 werknemers met een leasefiets in augustus 2021 onderschrijft dit. Daaruit blijkt dat voor 60% werknemers die een leasefiets hebben, de fiets ander vervoer vervangt en dit is in 75% van de gevallen de auto. Dit maakt op jaarbasis direct al een groot verschil!

Voordelen fietslease werknemer en werkgever

Wat zijn de kosten van zakelijke fietslease voor een werkgever?

Hoe bereken je nu precies de kosten van zakelijke fietslease voor de werkgever? Om het rekenvoorbeeld van hierboven weer opnieuw te nemen, waar de maandelijkse leasekosten €108,97 (inclusief onderhoud, service en verzekering) waren bij een aankoopwaarde van €3.000. Doordat dit van het brutoloon werd afgetrokken, bespaart de werkgever gemiddeld €108,97 x 18% = €19,61 per maand op sociale lasten. De werkgever kan ervoor kiezen om de werknemer tegemoet te komen door (deels) bij te dragen, maar dit is optioneel. Toegegeven, de meeste werkgevers geven aan dat zij niet willen profiteren van deze besparing en dat ze dit graag teruggeven aan de werknemer. Ons advies is dan ook om deze besparing aan sociale lasten, maandelijks bij te dragen aan de leasekosten van de werknemer. Dit kan je kosteloos doen door 15% van de bruto maandelijkse leaseprijs bij te dragen, of voor een vast bedrag te kiezen. Voor precieze rekenvoorbeelden, verwijzen we je graag door naar de calculator. Je kunt het bruto leasebedrag vinden door op "Volledig" aan te vinken bij "Mijn werkgever betaalt"


Maak een afspraak om erachter te komen hoe fietslease in jouw bedrijf kan werken.


Untitled Design Medium

De btw-aftrek en de leasefiets

Zoals eerder genoemd, valt de leasefietsregeling buiten de werkkostenregeling (WKR), ongeacht of de werkgeveer bijdraagt aan de maandelijkse leasekosten of niet. De werkgever heeft wel de mogelijkheid het bijtellingsbedrag in de WKR te verwerken. Belangrijk om te weten, de maximale btw-aftrek voor de leasefiets is over een waarde van € 749 (130 EUR BTW) per 36 maanden, dit dient aan het einde van het jaar door de werkgever gecorrigeerd te worden in de btw-afdracht. Hier houden we in onze calculaties rekening mee. Wil je precies weten wat een leasefiets per maand zou kosten, bekijk dan de calculator op onze website.

Vitaliteit op de werkvloer

Als je op zoek bent naar een manier om ziekteverzuim terug te brengen en de vitaliteit op de werkvloer te verhogen, kan zakelijke fietslease het antwoord zijn dat je zoekt. Het verlaagt het ziekteverzuim met 25%. Een leasefiets geeft de werknemer een goede reden om in beweging te komen. Uit het onderzoek dat Lease a Bike uitvoerde blijkt dat 66% van de werknemers met een leasefiets gemiddeld 3 dagen meer per week fietsen. In privé tijd fietst zelfs 75% meer, met een gemiddelde van 4 extra ritten per week. Ook in het geval van thuiswerken, blijkt dat 88% van de thuiswerkende werknemers met een leasefiets meer fietst.

Het maakt het zakelijk leasen van een fiets een aantrekkelijke optie. Uit onderzoek in augustus 2021 blijkt dat werknemers hun werkgever een 8,6 geven voor het aanbieden van deze secundaire arbeidsvoorwaarde. Wanneer de werkgever volledig bijdraagt, stijgt dit zelfs naar een 9,2. Lees hier alles over de rest van het onderzoek.

Werkgever: fiets van de zaak anno 2022

De leasefiets en de cafetariaregeling

Zoals eerder omschreven, kan het natuurlijk zijn dat de werkgever niet in staat is om de fietsleasekosten te dragen. Daarom kent dit fietsplan ook een mogelijkheid waarin de regeling wel door de werkgever wordt aangeboden, maar waarin de werkgever geen financiële bijdrage doet. De cafetariaregeling biedt dan uitkomst. Hierbij betaalt de werknemer (een deel van) het leasebedrag zelf door vrijwillig brutoloon uit te ruilen. De Belastingdienst heeft hiertoe een beleidsbesluit opgesteld dat is vastgelegd in de cafeteriaregeling. Hierin geeft de Belastingdienst werkgevers de keuzevrijheid over de exacte invulling, maar benadrukt dat een aantal punten duidelijk naar voren moeten komen bij uitvoering:

 1. De leasefietsregeling moet duidelijk omschreven zijn;
 2. De fiscale en andere inkomen gerelateerde gevolgen, zoals uitkeringen en toeslagen;
 3. Wat de gevolgen zijn bij uitdiensttreding van Werknemer;
 4. Duidelijke afspraken en acceptatie over de tijdelijke verlaging van het brutoloon evenals de tijdsduur en het overeengekomen (lease) bedrag. De werknemer gaat hierbij akkoord met een tijdelijke verlaging van het brutoloon.

De werkgever bepaalt hoe deze uitruil wordt verwerkt in de salarisadministratie en of dit invloed heeft op de hoogte van het vakantiegeld, bonus of 13e maand van de werknemer. Lease a Bike heeft een standaard overeenkomst beschikbaar voor een werkgever om deze afspraken met de werknemer vast te leggen. De standaard overeenkomst is naar de toegepaste cafetariaregeling aan te passen.

Afbeelding1 Medium

Hoe werkt de leasefiets met onbelaste kilometervergoeding?

De onbelaste kilometervergoeding kan uitgekeerd worden in combinatie met de leasefiets, dit werkt als volgt. Voor de afgelegde woon-werkkilometers met de leasefiets heeft de werknemer géén recht op de onbelaste kilometervergoeding. Echter, voor de dagen en/of kilometers dat de werknemer met een alternatief vervoersmiddel (bijvoorbeeld een eigen auto of OV) reist mag de werkgever de kilometervergoeding wel blijven uitkeren. Belangrijk is dat de werkgever en werknemer aannemelijk kunnen maken dat deze woon-werk kilometers niet met de leasefiets, maar met de auto of het OV zijn afgelegd.


Lease a Bike heeft meerdere praktijk voorbeelden beschikbaar om dit aannemelijk te maken. Voorbeeld: Werknemer gaat vóór de leaseregeling 5 keer per week met de eigen auto en ontvangt hiervoor kilometervergoeding. Werknemer kiest voor een leasefiets, gaat vervolgens twee dagen per week met de leasefiets en drie dagen per week met de eigen auto. De werkgever mag in dat geval nog drie dagen per week kilometervergoeding blijven uitkeren. Zakelijke kilometers blijven onaangetast.

Administratie en fietslease: wat is er nodig?

Als werkgever ben je op zoek naar oplossingen, niet naar ingewikkeldheden. Daarom hebben we als Lease a Bike het zo eenvoudig mogelijk gemaakt om zakelijke fietslease voor je werknemers te faciliteren. In ons platform regel je met 1 knop toestemming, heb je 24/7 het overzicht van de laatste stand van zaken en bieden we een integratie met je salarisadministratie zodat je er amper administratie aan hebt. Er is bovendien standaard documentatie beschikbaar om de afspraken met werknemers juridisch vast te leggen. Bekijk het stappenplan en hoe je zakelijk als werkgever dit in gang zet, op onze werkgevers pagina.

Waarom valt de leasefiets buiten de Werkkostenregeling (WKR)?

De leasefiets valt buiten de werkkostenregeling (WKR), omdat er geen directe eigendomsoverdracht plaatsvindt. De werknemer krijgt een fiets ter beschikking gesteld, ook voor privégebruik. Dit privégebruik is een recht en is vastgelegd op 7% bijtelling. Indien een werknemer vrijwillig loon inlevert om een fiets in plaats van geld te krijgen, dan hoeft dit niet nog een keer in de WKR belast te worden. Aan het einde van de looptijd heeft de werknemer de optie om de fiets over te nemen voor circa 20% van de aankoopprijs.

Een kleine selectie uit het fietslease aanbod

Finez E-go Active Plus
Batavus
Finez E-go Active Plus
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.849
Bespaar ...
Bekijk meer
Grenoble C8 HMB
Gazelle
Grenoble C8 HMB
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€3.299
Bespaar ...
Bekijk meer
Orange C8 HMB
Gazelle
Orange C8 HMB
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.849
Bespaar ...
Bekijk meer
Electric Ace Two
Veloretti
Electric Ace Two
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.999
Bespaar ...
Bekijk meer
Paris C7+ HMB
Gazelle
Paris C7+ HMB
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.449
Bespaar ...
Bekijk meer
Cortina E-U4 MM
Cortina
Cortina E-U4 MM
Leaseprijs p/m vanaf
Prijs
€2.399
Bespaar ...
Bekijk meer

Waarom Lease a Bike?

Als je kiest voor Lease a Bike, kies je voor een fietsplan met gemak.

 1. Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform dat eenvoudig is te integreren met jouw salarisadministratie. Daarnaast levert Lease a Bike voorbeeldcontracten waarin je de afspraken tussen jou als werkgever en werknemer kan vastleggen.
 2. Jouw werknemers kunnen elke leasefiets kiezen die zij willen. Een e-bike of stadsfiets, maar ook een racefiets, een e-bakfiets of zelfs een speed pedelec. Ze zijn nooit gebonden aan een bepaald merk of model: the sky is the limit.
 3. Er zijn meer dan 1.500 fietsdealers door het hele land aangesloten bij Lease a Bike. Dit kan een lokale dealer om de hoek zijn, maar ook een speciaalzaak in het land. Het is vrijwel zeker dat de werknemer bij de fietszaak van zijn of haar keuze terecht kan.
 4. Daarnaast ontvang je bij Lease a Bike altijd een all-inclusive contract. Dit omvat een standaard all-risk verzekering en een service en onderhoudspakket naar keuze. De werknemer kan dan voor onderhoud, schade of diefstal altijd bij de lokale dealer terecht. Na de standaard looptijd van 36 maanden kan de werknemer voor circa 20% van de nieuwprijs de leasefiets overnemen. Heeft diegene geen interesse? Dan nemen wij de fiets kosteloos terug.

Overtuigd? Bekijk onze werkgever pagina om een afspraak te maken.


Meer lezen