Endeavour1 Kalkhoff
Terug naar het overzicht

Leasefiets verdringt langzaam maar zeker de auto

Nieuws
16 September 2021
2 Minuten

Lease a Bike levert zakelijke fietsen aan zo’n 7.000 bedrijven. Het onderzoek levert veel interessante inzichten op. Zo fietst 64% van de respondenten vaker naar de werkplek sinds ze een leasefiets hebben. 7 op de 10 werknemers zeggen de auto 2 dagen per week te laten staan om de fiets naar kantoor te pakken. Opvallend is ook dat driekwart van de respondenten aangeeft meer privé te zijn gaan fietsen. Door de extra fietskilometers stelt 61% zich fitter te voelen dan voorheen. Voor veel werknemers is de leasefietsregeling van de overheid de aanleiding om meer te fietsen. De leasefietsregeling is dus een uitstekend instrument voor werkgevers die werknemers willen stimuleren de fiets te pakken en hun fitheid te verbeteren. 

 

Zakelijke fietsers kiezen voor elektrisch
De e-bike en de speed-pedelec vinden gretig aftrek in de zakelijke leasemarkt. Om precies te zijn 70% van de gebruikers kiest voor een elektrische zakelijke fiets en is bereid een afstand tot 15 kilometer enkele reis af te leggen. In de particuliere markt heeft de elektrische fiets een aandeel van 44% (Bron: GfK in opdracht van RAI en BOVAG, 2020). Voor de zakelijke speed-pedelec (elektrische fiets met een topsnelheid van maximaal 45 kilometer per uur), ligt dit percentage met 2,8% zelfs ruim 2 keer hoger dan in de particuliere markt. 


16 september: fiets-naar-je-werk-dag
Het onderzoek van Lease a Bike vond plaats in het kader van de vijftiende nationale Fiets naar je Werk dag op donderdag 16 september. De dag is in het leven geroepen als stimulans om vaker de fiets naar het werk te pakken. Fietsen past bij een gezonde leefstijl en is dus van belang om vitaal te blijven.

 

Wat is de leasefietsregeling?
De leasefietsregeling verving in januari 2020 het oude fietsplan, waarbij werknemer en werkgever de gefietste kilometers moesten registreren. Bij de leasefietsregeling geldt een vaste bijtelling van 7% en is de fiets onbeperkt voor zowel woon-werkverkeer als privé te gebruiken. De kosten van de zakelijke fiets worden met het bruto salaris verrekend. In de praktijk draagt 50% van de werkgevers bovendien bij in de kosten.


Over het onderzoek
Het onderzoek werd begin augustus uitgevoerd middels een online survey onder Nederlandse werknemers die via Lease a Bike een fiets leasen. In totaal deden er 1.561 respondenten aan het onderzoek mee. 64,8% van de respondenten heeft de leasefiets minder dan 1 jaar in het bezit. 

 

Over Lease a Bike 
Lease a Bike werd in 2015 in Duitsland opgericht en is inmiddels in vier landen actief: Nederland, België, Duitsland en Oostenrijk. Er zijn op dit moment zo’n 20.000 grotere ondernemingen en mkb-bedrijven aangesloten, waaronder ABN Amro, ING Bank, Kyocera, Gemeente Moerdijk, Gemeente Roosendaal, Capgemini, Boels Rental en Rituals.