Fietsplan 2022 Werkgevers
Terug naar het overzicht

Steeds meer ZZP-ers ontdekken de fiscaalvriendelijke fiets van de zaak

Nieuws
11 April 2024

Steeds meer ZZP’ers ontdekken de fiscaalvriendelijke fiets van de zaak. Zo ook Hans Hilhorst, ondernemer in de brandbeveiliging. Hij gebruikt zijn e-bike van Lease a Bike hoofdzakelijk privé. “Je betaalt maar een paar tientjes per maand, en onderhoud en verzekering zijn inbegrepen.”

“De gewone fiets laat ik sneller staan. Mijn e-bike niet”


Steeds meer ZZP-ers ontdekken de fiscaalvriendelijke fiets van de zaak. Zo ook Hans Hilhorst, ondernemer in de brandbeveiliging. Hij gebruikt zijn e-bike van Lease a Bike hoofdzakelijk privé. “Je betaalt maar een paar tientjes per maand, en onderhoud en verzekering zijn inbegrepen.”


Elke week pakt Hans Hilhorst de mountainbike voor een groen rondje Treek of omgeving, dicht in de buurt van zijn woonplaats Hoevelaken. Maar meer fietste hij lange tijd niet. “Soms wilde ik meefietsen met mijn vrouw. Maar zij had een e-bike en ik niet.” Op de website van ZZP-Nederland kwam Hans er echter achter dat hij als zelfstandig ondernemer een e-bike kon leasen. “Dat is voordelig, want je hebt belastingvoordeel. Bovendien betaal je 36 maanden lang een paar euro per maand. Van een groot aankoopbedrag is dus geen sprake.” 


To lease or not lease

Hans twijfelde nog even of hij echt wilde gaan leasen. Op een beurs voor ZZP-ers ging hij echter overstag. “Bij de stand van Lease a Bike zetten ze alle voordelen nóg een keer op een rijtje. Ik vind het aantrekkelijk dat in het maandelijkse leasetarief de kosten voor onderhoud, reparatie én verzekering al zijn verrekend. Je loopt dus nooit tegen nare verrassingen aan.“


Meer gezonde kilometers
Sinds hij zijn e-bike heeft, een fiets van Cortina, pakt hij vaker de tweewieler dan voorheen. “Ik fiets geen lange afstanden, maar een rit van pakweg 20 kilometer vind ik goed te doen. Dan ga ik bijvoorbeeld met mijn vrouw per e-bike op bezoek bij vrienden in de buurt. Zeker als het goed weer is, is het heerlijk. En het is wel zo gezond.”

Privé
Hoewel de klanten van Hans door heel het land zitten, fietst hij regelmatig naar een opdrachtgever die ook in Hoevelaken zit. “Ik schat dat ik 90 procent van de tijd privé rijdt en 10 procent voor het werk, maar ook dat mag met een fiets van de zaak.” Met zijn bedrijf BlusPartner kunnen bedrijven hem inhuren als projectleider brandbeveiligingsinstallaties. Hans is met name thuis in sprinkler – en watermist installaties. 

De leasefiets voor ZZP-ers
Regelmatig spreekt Hans collega ZZP-ers. Vaak weten ze niet dat ze zakelijk een fiets kunnen leasen, van e-bike tot stads- of racefiets of zelfs een bakfiets. “Het belangrijkste is dat je de maandelijkse kosten voor een leasefiets berekent en kijkt of dit binnen je budget past. Een online rekentool helpt je daarbij.” Het aanmelden voor een leasefietsregeling is volgens de ondernemer simpel bij Lease a Bike. “Online schrijf je je in, waarna je een code krijgt. Met die code stap je een willekeurige fietsenwinkel binnen en kies je een fiets met accessoires uit. Na een digitaal akkoord krijg je een belletje als je fiets klaar staat.”


Meer lezen over het fietsplan voor zelfstandig ondernemers? Klik dan hier!

Bereken wat je kunt besparen ZZP’er

Fietsen is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Wist je dat je door een fiets te leasen minimaal 35% bespaart op de winkelprijs van de fiets. Je kunt de leasekosten opvoeren als zakelijke kosten waardoor je winstbelasting lager uitkomt.Belangrijk: de maandelijkse netto kosten die je in de calculator ziet staan (in het blauw) geeft aan wat de leasefiets voor een zelfstandig ondernemer per maand kost, hierin is rekening gehouden met het belastingvoordeel (lagere winstbelasting). Ben je benieuwd naar de bruto maandkosten? Deze kan je inzien door onder de calculator te klikken op ‘toon berekeningsoverzicht’.

Kies calculator
Kies een type fiets
Consumentenadviesprijs
Jaaromzet
Overige zakelijke kosten
Service- en verzekeringspakket
Tot €100 / jaar
Tot €150 / jaar
Onbeperkt
Oud netto maandinkomen
- -
Nieuw netto maandinkomen
- =
Maandelijkse netto kosten
- 
Incl. Service & verzekeringspakket

Totale besparing
- 
Toon berekeningsoverzicht

Zonder een leasefiets
Met een leasefiets
Bruto inkomen
-
-
Overige zakelijke kosten
-
-
Jaarlijkse bijtelling
-
-
Jaarlijkse bruto leaseprijs
-
-
Incl. Service & verzekeringspakket
Arbeidsinkomen
-
-
Zelfstandigenaftrek
-
-
14% winst vrijstelling
-
-
Belastbaar Inkomen
-
-
Afdracht van belastingen
-
-
Jaarlijkse bijtelling (7% regeling)
-
-
Netto jaar inkomen
-
-
Netto maandinkomen
-
-
Door het belastingvoordeel zijn de maandelijkse netto kosten voor uw leasefiets slechts:
-
Incl. Service & verzekeringspakket
Totale besparing in vergelijking met een particuliere aankoop?
Zonder een leasefiets
Met een leasefiets
Fiets (36 maanden keer netto kosten)
-
-
Service- en verzekeringskosten
-
Inbegrepen
Geschatte aankoopprijs na 36 maanden
Fiets overnemen?
Nee
Ja
-
-
Totale kosten inclusief service & verzekering
-
-
Totale besparing
-
-% in vergelijking met privé-aanschaf
Ontvang je berekening

Wil je je berekening ontvangen per mail?

Super! We hebben jouw berekening opgestuurd.
Vul een geldig e-mailadres in
Versturen
Deze calculator is gebaseerd op de laatst gepubliceerde belastinginformatie van het Ministerie van Financiën. Als basis wordt het huidige inkomstenbelastingjaar gebruikt, Lease a Bike staat niet in voor toekomstige wijzigingen in het belastingstelsel. Daarnaast kunnen prijzen wijzigen zolang er nog geen leasecontract is afgesloten. Deze berekening is daardoor indicatief en kan afwijken van het uiteindelijke te betalen bedrag. Powered by Lease a Bike