Naamloos 1
Terug naar het overzicht

Wetswijziging BKR-registratie: zakelijke lease nóg voordeliger dan privé lease

Nieuws
1 April 2022

Vanaf 1 april 2022 wordt het zakelijk leasen van een fiets nog een stuk aantrekkelijker vanwege een nieuwe wetgeving die ingaat. Privé en zakelijk leasen zijn al erg verschillend. Zo heeft een zakelijk leasecontract veel grotere gevolgen op de hoogte van je hypotheek. Dit is voor veel mensen nog niet altijd even duidelijk. Om het nog ingewikkelder te maken komt hier nog een punt bij waar rekening mee moet worden gehouden bij het uitzoeken van een fiets. Wij leggen je uit wat deze wetgeving inhoudt, wat de invloeden zijn van deze twee soorten financieringen op je hypotheek en waarom het interessanter wordt om zakelijk een fiets te leasen.

Geen BKR-notering bij zakelijke lease
Om de verandering zo goed mogelijk aan je uit te leggen, is het belangrijk om te weten wat het inhoudt als je leasecontract BKR geregistreerd is. Het BKR (Bureau Krediet Registratie) houdt bij welke leningen jij hebt afgesloten. Als jij privé leaset, staat dit altijd genoteerd bij het BKR. Het bedrag dat voorheen opgenomen werd in het BKR, werd gebaseerd op de berekening: (contractduur (maanden) x leaseprijs) x 65%. Dit zou dus betekenen dat als jij privé een e-bike leasete van €100,- per maand, met een contractduur van 36 maanden, dat jouw lening €3.600,- bedroeg. Hiervan stond vóór 1 april 2022 €2.340,- (65%) bij het BKR geregistreerd. Als je een lening of hypotheek wilt afsluiten, berekent de bank dat je per maand €65,- (€2.340,- / 36) per maand minder kan betalen aan hypotheeklasten. Oftewel, het bedrag dat jij aan hypotheek kan krijgen, ligt lager wanneer je een fiets privé leaset in plaats van via je werkgever.


Binnen of buiten BKR ná 1 april
Het verschil tussen zakelijk en privé leasen wordt vanaf vandaag nog groter. Dit heeft er mee te maken dat de berekening van het BKR is veranderd in het nadeel van de consument. Het bedrag dat wordt genoteerd, is niet meer 65% maar 100% van de totale lening. Dit is voor de bank dus €100,-(€3600,- / €100,-) per maand die je minder kunt dragen aan hypotheeklasten. Het verschil in maximale hypotheek kan daardoor oplopen tot de duizenden euro’s, die je minder kan lenen dan wanneer je geen leasecontract hebt lopen.


BKR-verschil tussen privé en zakelijke lease
Elk privé leasecontract wordt dus geregistreerd als lening bij het BKR. Dit heeft een grote impact op het afsluiten van een hypotheek. Banken kijken naar deze lening en nemen dit mee in de berekening wat jij maandelijks kunt dragen aan hypotheeklasten. Zonder dat mensen het beseffen, is dit dus een reden waardoor ze minder geld kunnen lenen bij de bank. Een zakelijk leasecontract gaat buiten de BKR om. De leaseconstructie die hier gebruikt wordt, zorgt ervoor dat het leasebedrag op het brutoloon wordt ingehouden buiten de BKR. Dit komt door het feit dat bij een zakelijk leasecontract, het contract op naam van de werkgever staat. Let op: dit wil niet zeggen dat dit geen invloed heeft op het maximale bedrag dat je aan hypotheek kunt krijgen. Een hypotheek wordt natuurlijk berekend op basis van je inkomen (sv-loon). Omdat de zakelijke leasekosten worden ingehouden op je nettoloon, heeft dit echter maar een minimale impact op het maximum van je hypotheek.


Het financieel voordeel van zakelijke fietslease
Dit zijn tot nu toe veel cijfers, maar we maken het graag nog iets concreter voor je. Hieronder laten we een voorbeeld zien wat het verschil in hypotheek kan zijn tussen privé en zakelijk een fiets leasen. Zo zie je duidelijk wat de invloed is van de BKR-registratie. We gaan in beide situaties uit van een contract voor een fiets van €3.600,- met een looptijd van 36 maanden. Het brutoloon waar we mee rekenen is €38.000,- per jaar. In deze situatie zou je met een privé leasecontract maximaal €154.407,- kunnen lenen voor je hypotheek. Wanneer je er echter voor kiest om een fiets te leasen via jouw werkgever, ligt dit bedrag een stuk hoger. In deze situatie zou je een hypotheek kunnen aanvragen van wel €179.144. Een andere manier van leasen scheelt je dus al snel €20.000,- op je hypotheek.


Als je werkgever nog niet aangesloten is bij Lease a Bike, dan kan je via deze pagina een document downloaden waarmee je je werkgever kan overtuigen. Is je werkgever aangesloten bij Lease a Bike? Dan vind je op deze pagina alle informatie die je nodig hebt om een fiets te leasen.