Endeavour1 Kalkhoff 2021 12754
Terug naar het overzicht

Het verschil tussen (zakelijk) kopen en leasen

Nieuws
17 February 2022

Kan je een e-bike in termijnen betalen? De verschillen tussen kopen, zakelijk, of privé leasen

Je hebt je oog laten vallen op een elektrische fiets, maar dan volgt het serieuzere deel: de prijs en jouw budget. Betalen van de elektrische fiets wil je misschien in termijnen regelen, want niet iedereen heeft een geldboom in de tuin helaas. Dus zomaar een paar duizenden euro’s ophoesten is niet vanzelfsprekend. Heb je al overwogen om een elektrische fiets zakelijk te leasen? Of wat zijn nu precies de verschillen met kopen, zakelijk of privé leasen? We hebben hieronder een aantal overwegingen op een rij gezet. E-bike (zakelijk) kopen

Als je besluit een e-bike (zakelijk) te kopen, moet je rekening houden met een aantal dingen. Zo is er niet altijd de mogelijkheid om de fiets in delen te betalen. Het kopen van een e-bike kan zo best wel een aanslag op je portemonnee zijn. Wel is de fiets direct en volledig van jou! Naast het kopen van de e-bike zelf, houd je nog veel kosten over aan service, onderhoud en verzekeringen. Ook kan je bij het (zakelijk) kopen van een fiets geen gebruik maken van het inkoopvoordeel van de leasemaatschappij. Waar je ook rekening mee moet houden bij een zakelijke aankoop, is dat de fiets verplicht 10% van de ritten voor woon-werkverkeer gebruikt moet worden Alleen dan kan je de kosten van de fiets opvoeren als bedrijfsvermogen. Deze ritten moeten ook allemaal geregistreerd worden. Dat kost wat extra administratie.


+ De e-bike is direct en volledig jouw eigendom 

+ Bij 10% zakelijk gebruik, mag je de kosten opvoeren als bedrijfsvermogen 

+ Soms is het mogelijk om in termijnen te betalen

- Vaak moet het volledige bedrag in één keer betaalt worden 

- Bij de aanschaf zitten service, onderhoud en verzekering niet inbegrepen

- Niet mogelijk om mee te liften op het inkoopvoordeel van een leasemaatschappij 

- Om een fiets zakelijk te kopen is het verplicht om de fiets 10% van de ritten voor woon-werkverkeer te gebruiken. Al deze ritten moeten geregistreerd worden 
E-bike privé leasen

Je ziet af van het (zakelijk) kopen van een e-bike en gaat oriënteren naar het privé leasen van een fiets. Fijn, want dan heb je een vast maandbedrag waar je geen verrassingen op tegenkomt. Bovendien heb je vaak ook een all-in service voor de leaseprijs. Houd wel in gedachten dat het privé leasen van een e-bike geen fiscaal voordeel oplevert, deze mag je namelijk niet van je salaris of omzet aftrekken. Wel krijg je bij privé lease een registratie bij het BKR. Dit kan nadelig zijn voor het aanvragen van een hypotheek of andere lening. Kies je er wel voor om een e-bike privé te leasen? Dan kan het in sommige gevallen zo zijn dat je de elektrische bike weer moet inleveren bij de leasemaatschappij zonder optie om de fiets voor het restbedrag over te nemen. 


+ Vast tarief

+ All in service

+ Staat los van eventuele kilometervergoeding

- Geen fiscaal voordeel

- Registratie bij het BKR

- Niet altijd mogelijk om na het eind van de contractperiode de fiets over te nemenE-bike zakelijk leasen

Je kan ook overwegen om een elektrische bike zakelijk te leasen. Als je hiervoor kiest, betaal je elke maand hetzelfde vaste maandbedrag. Bij deze kosten zitten service, onderhoud én verzekeringen inbegrepen. De vaste maandelijkse kosten worden afgetrokken van het belastbaar inkomen en levert je dus een fiscaal voordeel op tot wel 35%. Is je contract na 36 afgelopen, dan is er altijd de mogelijkheid om de e-bike voor een fractie van de nieuwprijs over te nemen. Nadeel kan soms zijn dat je wel een contract aangaat voor 36 maanden. Omdat het lease contract op naam van je werkgever staat, is er geen BKR-registratie nodig. 


+ Elke maand hetzelfde bedrag, geen grote uitgave in één keer 

+ All-inclusive service, hieronder vallen verzekeringen en pechhulp

+ Fiscaal voordeel 

+ Mogelijkheid om de e-bike over te nemen na afloop van het contract van 36 maanden voor ongeveer 15% van de nieuwprijsLaten we je hier even een rekenvoorbeeld bij geven. Je oog is gevallen op een Gazelle Paris C7 HMB en deze wil je het liefst zo snel mogelijk in huis hebben. Als je deze e-bike direct in de winkel besluit te kopen, ben je €1999 kwijt. Bij deze kosten zitten nog geen service, onderhoud en verzekeringen. In deze situatie moet je hier ongeveer €500 voor rekenen, gespreid over drie jaar. Alles bij elkaar opgeteld, zit je voor €2499, drie jaar op de fiets. 


Dit vind je toch te veel geld en je leaset dezelfde fiets privé. Als je hiervoor kiest, kost het je €2660. Bij deze optie zitten service, onderhoud en verzekeringen wel inbegrepen. Als je er dan ook nog voor kiest om de fiets over te nemen, ben je ongeveer €3060 kwijt. Biedt jouw werkgever jou de mogelijkheid om deze e-bike zakelijk te leasen, dan ben je inclusief service, onderhoud, verzekeringen én overname €1922 kwijt. 


Benieuwd naar de mogelijkheden en alle leasefietsen? Kijk dan naar onze nieuwe Leasefiets Zoeker.