Pexels Erik Mclean 9216590 1 Medium
Terug naar het overzicht

Pompen of pompen: de leasefiets als oplossing voor stijgende brandstofprijs

Nieuws
22 March 2022

‘’Niet normaal hè, die benzineprijzen’’, zal je de afgelopen periode met regelmaat gehoord hebben. Dat is niet gek nu de prijzen rond de €2,50 liggen. De 19 cent per kilometer reiskostenvergoeding zal de pijn misschien iets verzachten als je aan de pomp staat, maar neemt niet weg dat je een groot deel van je reis uit eigen zak betaalt. Helaas stijgt de reiskostenvergoeding niet mee tot in ieder geval 2024. Gelukkig zouden Nederlanders geen Nederlanders zijn als we niet iets gevonden hadden om de kosten te drukken: met de fiets van de zaak maak je het verschil. Door zakelijk een fiets te leasen, haal je juist nu alle voordelen uit het mobiliteitsplan.

Effect van stijgende brandstofprijs op mobiliteitsplan

Alles wordt duurder. Toch is er één alledaags goed die met kop en schouders uitsteekt. Benzine blijft record na record vestigen als we het hebben over de prijs. Sinds kort is het thuiswerkadvies er volledig af en gaan we weer meer naar kantoor. Houd er dan wel rekening mee dat je met een fulltime baan in 2022 ongeveer €300,- meer gaat betalen voor benzine, dan voor het thuiswerkadvies het geval was (Gebaseerd op 5 werkdagen en een retourafstand van 20 kilometer). Door de stijgende benzineprijs valt de reiskostenvergoeding steeds meer in het niet. Om deze reden bieden steeds meer werkgevers het mobiliteitsplan aan. De stijging van interesse in de fiets van de zaak is duidelijk meetbaar. Bij Lease a Bike zien we een toename van het aantal bezoekers op onze website van 55 procent. Daarbij zien wij ook meer aanvragen van bedrijven die aan de slag willen met de fiets van de zaak. Deze bedrijven zijn vaak ook bereid om financieel bij te dragen, bovenop de standaard (overheids)regeling. Kortom steeds meer bedrijven verkiezen de leasefiets boven de leaseauto.

Auto vs fiets van de zaak: een wereld van verschil

Tussen het leasen van een auto of een fiets van de zaak zitten grote verschillen. Zo sta je met de fiets nooit meer in de file, waardoor je jouw ochtendroutine begint zonder stress of irritatie en misschien zelfs kostbare tijd bespaart. Daarnaast hoef je je niet meer druk te maken om een parkeerplek of parkeerkosten. Die tweewieler fiets je er altijd wel in! Maar het grootste verschil in kosten is het gevolg van de stijgende benzineprijs. Een gemiddelde tankbeurt met de auto kost op dit moment al gauw €125 (gebaseerd op een benzineprijs van €2,50 per liter). Met één tank leg jij ongeveer 700 km af. Met datzelfde geld laad je de accu van je e-bike wel 368 keer op en leg je 33.000 km af. Dat lijkt ons een no-brainer! Met de nieuwe regeling rondom het fietsplan in 2020, werd de (elektrische) leasefiets al extra voordelig en interessant. Nu de brandstofprijzen zo hard stijgen, is het alleen maar interessanter geworden. Naast de kosten die je hiermee bespaart, ben je goed bezig voor het milieu. De CO2 uitstoot die iedere fietsende werknemer bespaart is gelijk aan een vliegtuig dat drie keer naar Parijs vliegt. Daarnaast werk je aan je vitaliteit, zonder dat je extra tijd hoeft vrij te maken. Daardoor kiezen steeds meer werkgevers en werknemers voor het fietsplan in plaats van het afsluiten van nieuwe leaseauto contracten.De voordelen van het fietsplan voor werkgever

Kiezen voor het fietsplan brengt zowel voordelen voor de werkgever als de werknemer. Voor de werkgever is het ook voordelig om het mobiliteitsplan of het nieuwe fietsplan aan te bieden. Het aanbieden van het fietsplan is gratis en buiten de WKR te regelen. Zo bespaar je als werkgever gemiddeld 15% op sociale lasten. Je bespaart ook op de kosten die je normaal kwijt zou zijn aan reiskostenvergoeding of een leaseauto, voor parkeren of voor kosten die door medewerkers worden gemaakt met de tankpas. Deze besparing kun je vervolgens bijvoorbeeld investeren in het meefinancieren van de leasefiets voor je werknemers of zaken die bijdragen aan jouw duurzaamheidsdoelstellingen. Dit maakt het voor je werknemers aantrekkelijker om een fiets van de zaak te nemen, terwijl je tegelijkertijd werkt aan een betere wereld. Dat is pas verantwoord ondernemen!De voordelen van het fietsplan voor werknemer

Als werknemer doe je er ook goed aan om te kiezen voor het fietsplan. Als jouw werkgever is aangesloten bij Lease a Bike heb je de mogelijkheid om een zakelijke fiets te leasen en te profiteren van een fiscaal voordeel van minstens 25%. Naast het belastingvoordeel dat je overhoudt aan de leasefietsregeling, doordat het vaste maandtarief wordt ingehouden op het brutoloon, krijg je aan het eind van de contractperiode de optie om de fiets voordelig over te nemen voor ongeveer 20% van de aanschafwaarde. Zeker nu autorijden steeds duurder wordt, is dit fiscaal voordeel een win-win.Fiets van de zaak door het dak!

Ben jij ook klaar met het betalen van kapitalen aan brandstof? Dan kun je gemakkelijk overstappen naar het nieuwe fietsplan. Voor alle informatie kun je terecht op onze website. Lees alles wat relevant is jou als werkgever of als werknemer. Als je werkgever eenmaal is aangesloten, kan jij binnen 24 uur op je nieuwe leasefiets zitten. Benieuwd naar welke fiets het beste bij jou past? Gebruik onze nieuwe leasefietszoeker!
Verbrand vet. Geen brandstof!