Kopen Vs Leasen Medium
Terug naar het overzicht

Fiets (elektrisch) kopen of (e-)bike leasen

Nieuws
13 February 2020
2 Minuten


Een fiets (of elektrisch fiets) leasen is goedkoper dan er eentje kopen. Dat klinkt gek, maar is het allerminst. De voordelen van het leasebedrijf – inkoopkracht, lage rente - zijn namelijk ook jouw voordelen. En heb je jarenlang op de fiets van de zaak gefietst, dan kun je je leasefiets tegen een zeer scherp bedrag overnemen. Dat zit zo.

Een (elektrische) fiets leasen is áltijd duurder dan een fiets kopen, toch? De leasemaatschappij moet er immers ook aan verdienen. Dat lijkt een logische redenatie, maar in de praktijk werkt het een stuk genuanceerder. Sterker nog, de leasefiets is een stuk goedkoper dan de privé-aanschaf van een nieuwe fiets. Je kunt het maandelijkse leasetarief namelijk van het brutoloon aftrekken. Zo krijg je, afhankelijk van je belastingschaal, tot wel 40% korting op de nieuwprijs. Je betaalt immers minder belasting. En vanzelfsprekend geldt: als je werkgever ook nog besluit om wat bij te dragen is de korting nóg hoger. 


Leasefiets overnemen
Die fijne en comfortabele leasefiets wordt desgewenst na het einde van de looptijd simpel je bezit. Je fiets van de zaak overkopen is naast gemakkelijk ook uiterst voordelig. De leasemaatschappij rekent, afhankelijk van de staat van de fiets, doorgaans een overnamebedrag van 20% van de aanschafwaarde van de leasefiets. Een droomfiets van pakweg 2.500 euro is opeens voor 500 euro van jou.

De voordelen van het (fiets)leasebedrijf
Leasen is goedkoper dan kopen, omdat je met je fiets van de zaak profiteert van de voordelen die een leasemaatschappij heeft. De leasemaatschappij bedingt immers een hoge korting per fiets omdat zij de fietsen massaal inkoopt. Soms met wel duizenden tegelijk. Tegen dat schaalvoordeel kun je als particuliere koper niet op. Het leasebedrijf maakt ook gebruik van haar schaalvoordelen bij het afsluiten van verzekeringen en het inkopen van onderhoud. Een leasemaatschappij neemt bovendien de rol aan die lijkt op die van een bank. Ze werken zo met de meest gunstige rentetarieven.

Fiets leasen is de toekomst
Of het nu de streamingdienst is waarmee je films kijkt, of de deelauto bij je in de buurt, tegenwoordig kun je van bijna elk product of dienst gebruik maken op basis van een abonnement. Of een kleine bijdrage. De moderne consument koopt steeds minder, maar leaset steeds meer. Tegen een vast laag maandbedrag heb je de nieuwste content, een telefoon, of een auto. En vanaf 1 januari 2020 dus ook een fiets. Want dan gaat de nieuwe fietsregeling van start. Tegen 7% bijtelling, oftewel vanaf een paar euro per maand, kun je dan al op een gloednieuwe (elektrische) fiets rijden. En dat ook nog eens inclusief onderhoud, reparatie en verzekeringen. Het allermooist? In tegenstelling tot de meeste lease services heb je bij Lease a Bike wel de optie om je fiets over te nemen voor een gunstig bedrag.