379a8658 Medium
Terug naar het overzicht

Fietsplan gemeente: zo startte Scherpenzeel haar regeling

Cases

De Gelderse gemeente Scherpenzeel startte in het voorjaar van 2021 met haar fietsregeling. Inmiddels zitten al zeker tien ambtenaren op de leasefiets. P&O adviseur Jorike Kronenberg was nauw betrokken bij de opstart van het fietsplan.

De kennismaking
Toen op 1 januari 2020 de flink vernieuwde fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’ startte, had de gemeente Scherpenzeel beet: daar was een interessante opvolger voor haar traditionele fietsplan. “We weten uit ervaring wat een fietsregeling doet. Het vergroot de duurzaamheid aanzienlijk en houdt de collega’s fit en vitaal”, aldus Jorike Kronenberg, P&O adviseur bij de gemeente. “Wat vooral interessant is aan de nieuwe fietsregeling is dat het ook mogelijkheden biedt aan mensen die verder dan tien kilometer van hun werk wonen. De e-bike doet namelijk mee.”

Kronenberg startte een projectgroep om te kijken hoe ze de nieuwe fietsregeling kon inrichten. Daarbij kwam ze in aanraking met de gemeente Urk, die al een fietsregeling was gestart. “Op basis van hun bevindingen dacht ik: dat is écht iets voor ons. De gemeente Urk had hun fietsregeling lopen via Lease a Bike. Zo ben ik in contact gekomen met Remy de Jong, de Gemeente Specialist van Lease a Bike.”


De start
Na een gesprek met De Jong was Kronenberg al snel om. “Het aanbod van Lease a Bike paste bij onze wensen. Bovendien konden we bij Lease a Bike aangesloten fietsenwinkels in de buurt en in eigen gemeente terecht. Zo steunen we lokale ondernemers.” De tijd en aandacht die de fietslease-partner gaf, betekende de doorslag. “Als je een vraag hebt, zoeken ze het meteen voor je uit. Er waren berekeningen waar wij niet uitkwamen. Een beetje hulp is dan erg fijn. Eigenlijk voor alle opstartproblemen konden we bij ze terecht. De korte lijnen werkten heel prettig.

De scenario’s die Kronenberg met Lease a Bike uitwerkte, legde ze panklaar neer bij het managementteam. “We konden goed laten zien welke kosten bij een fietsregeling kwamen kijken. En wat onze verplichtingen zijn als werkgever.” De gemeente was snel akkoord en de fietsregeling werd opgestart, na het opstellen van het addendum.


De ervaringen
“De collega’s zaten met smart te wachten op een nieuwe fietsregeling”, aldus Kronenberg. Er was veel enthousiasme, maar er waren ook veel vragen. Vooral de collega’s die verder van het werk af wonen, wilden weten of ze ook een fiets konden leasen. “We hebben gelijk gezegd: de leasefiets is voor iedereen. Het belangrijkste is dat je in beweging blijft of komt. Je mag de fiets gebruiken voor woon-werkverkeer, maar ook alleen privé.” Voor vragen over de kosten, kon Kronenberg verwijzen naar de Lease a Bike calculator. Of ze speelde ze door aan de Lease a Bike. “Men was vooral benieuwd naar wat de gemeente betaalt en hoe de fiets van de zaak verrekend wordt met het salaris.”

Inmiddels hebben meer dan tien ambtenaren een fiets via de nieuwe fietsregeling. Ze gebruiken ze allemaal op hun eigen manier. Eén ding hebben ze met elkaar gemeen, de fiets uitzoeken bleek een fluitje van een cent, ook omdat ze bij de lokale fietsenwinkels in de buurt terecht konden. “Van iedereen hoor ik dat het proces heel makkelijk gaat. Met je persoonlijke code ga je naar de fietsenwinkel en daar kies je je fiets uit. Het aanmelden en de ondertekening van het leasecontract gaan allemaal online.”

"“Het aanbod van Lease a Bike paste bij onze wensen. Bovendien konden we bij Lease a Bike aangesloten fietsenwinkels in eigen gemeente terecht. Zo steunen we lokale ondernemers” Jorike Kronenberg, P&O adviseur bij de gemeente Scherpenzeel"

"“De gemeente Scherpenzeel was vanaf het begin heel enthousiast over de fietsregeling. Dankzij de korte lijnen schakelden we snel en zaten de eerste mensen zo op de fiets” Remy de Jong, accountmanager Lease a Bike"

Gemeente Scherpenzeel
Aantal werknemers: 105

Verwachte aantal deelnemers fietsregeling: 15

Huidige aantal gebruikers fietsregeling: 10

Maandelijkse bijdrage werkgever fietsregeling: ambtenaren mogen hun individueel keuzebudget (IKB) inzetten

Aantal fietsenwinkels: twee fietsenwinkels in Scherpenzeel maken deel uit van het Lease a Bike-netwerk

Werkgever? Bekijk hier meer informatie

find bike