E-bike, Urban Arrow
Terug naar het overzicht

Fiets je fit met de fiets van de zaak: Würth kiest voor fietsregeling buiten woon-werkverkeer

Cases
4 Minuten


Fietsen naar het werk. Voor het merendeel van de werknemers van Würth Nederland B.V. is dat lastig. De vertegenwoordigers van de wereldwijde marktleider op het gebied van bevestigings- en montagematerialen gaan met de auto naar klant. Toch zag het familiebedrijf voldoende redenen voor de uitrol van een fietsregeling in het kader van vitaliteit. Een van de belangrijke peilers in het Duurzame Inzetbaarheidsbeleid van de onderneming. 


De kennismaking
De Duitse Würth Groep is wereldwijd marktleider op het gebied van bevestigings- en montagematerialen. Bij de Nederlandse vestiging werken bijna 600 mensen. Liefst 380 daarvan zijn actief in de buitendienst. Met hun auto van de zaak bezoeken ze nieuwe en bestaande klanten in hun eigen gebied. HR-manager Helma Latijnhouwers: “Met de fiets naar kantoor komen is voor het merendeel van de collega’s daarom niet mogelijk. We waren dus niet actief op zoek naar een fietsregeling.” Toch spitste Latijnhouwers de oren op het moment dat fietslease ter sprake kwam bij de autoleasemaatschappij Van Den Udenhout. “We zijn net een project gestart rondom duurzame inzetbaarheid. Een van de peilers daarbinnen is vitaliteit. Een fietsregeling kan zeker bijdragen aan fit en vitaal personeel.” Voorwaarde voor Latijnhouwers was dat een fietsregeling ook buiten het woon-werkverkeer kon worden ingezet. Bij fietslease-aanbieder Lease a Bike kreeg ze een voorstel dat precies pastte bij haar wensen. “De accountmanager van Lease a Bike kwam langs voor een uitleg. We vertelden hem dat we het voor alle collega’s wilden aanbieden. Bij andere regelingen is dat lastig, maar Lease a Bike had een regeling waarin dat geen probleem was.”


Familiebedrijf
Met ruim 67.000 werknemers en activiteiten in 86 landen zou je haast vergeten dat de Würth Groep  een gewoon familiebedrijf is. Sterker nog, professor Würth is nog altijd betrokken bij zijn onderneming, ook al heeft hij de dagelijkse leiding overgedragen. Die achtergrond was nóg een reden om voor Lease a Bike te kiezen. Latijnhouwers:  “Wat de doorslag gaf, is dat Lease a Bike al jaren een succes in Duitsland is. Bovendien sprak aan dat Lease a Bike tot het Pon-concern behoort wat een goede klant van Würth is én net als wij is het een familiebedrijf met een lange geschiedenis. Daarbij komt dat Lease a Bike écht ontzorgt. Ze leveren een totaalpakket waarin ze ook met je meedenken over de communicatie en de middelen daarvoor aanleveren.”


De start
De eerste gesprekken voor de fietsregeling vonden plaats in de zomer van 2020. In september zaten de eerste collega’s van Latijnhouwers al op de fiets. “We wilden graag beginnen op het moment dat het weer nog goed was. Eigenlijk ging alles met Lease a Bike heel snel en vloeiend.” Dat zelfde gold voor de interne uitrol. Würth had in de (Skype-) meetings van de directie al aandacht gegeven aan de uitrol van het concept en stuurde vervolgens digitaal een brief uit naar collega’s.  Bij de brief zat een uitleg van de leasefietsregeling en een flyer van Lease a Bike met een link naar de website. Daar konden ze de rekentool invullen, het dealernetwerk bekijken en de spelregels lezen. “We kregen relatief weinig vragen, de handige rekentool en de website gaven uitsluitsel over het financiële deel. Er waren alleen wat vragen over technische zaken zoals inlog en toegang tot het bestelproces.” 


De ervaringen
De aanpak met de vooraankondiging in de meetings en vervolgens een mail met de verdere informatie had effect. “We kregen echt veel aanvragen. Momenteel zitten al ongeveer 50 collega’s  op de fiets.” Latijnhouwers merkt vooral veel waardering. “Collega’s vinden het leuk dat de regeling wordt aangeboden. Je laat als werkgever je betrokkenheid zien.” Dat de fietsregeling zo aanslaat binnen Würth Nederland B.V. heeft veel te maken met het goede aanbod en het gemak waarmee het geregeld kan worden, denkt de HR Manager. Würth ondersteunt dit initiatief met een kleine bijdrage aan het maandbedrag. “Het gunstige financiële plaatje en het feit dat ze zelf mogen weten hoe ze fiets mogen inzetten, bepalen het succes.” Een succes dat aanhoudt. Sinds het moment dat het weer beter werd, kreeg Latijnhouwers weer nieuwe aanmeldingen binnen, ook zit 1 op de 12 collega’s in zijn vrije tijd al op de leasefiets. 


We zijn een project gestart rondom duurzame inzetbaarheid. Een van de peilers daarbinnen is vitaliteit. Een fietsregeling kan zeker bijdragen aan fit en vitaal personeel” - Helma Latijnhouwers, HR Manager, Würth Nederland B.V.


“Het hele proces met Würth verliep prettig, snel en vlekkeloos. Binnen recordtijd zat de eerste werknemer al op de fiets en volgden er ruim 50 collega’s zijn voorbeeld, mede door de mooie bijdrage van Würth.” - Hidde Boerma, Accountmanager, Lease a Bike


Wurth Nederland B.V.

Aantal werknemers: 590

Verwachte aantal deelnemers fietsregeling: 50

Huidige aantal gebruikers fietsregeling: 50

Maandelijkse bijdrage werkgever fietsregeling:  een kleine bijdrage