FAQ

Wie ben jij?

Zijn er kosten voor de werkgever om klant te worden van Lease a Bike?

Het aanbieden van een fietsregeling aan haar personeel hoeft een werkgever niks te kosten.

Wat gebeurt er als een werknemer voortijdig het bedrijf verlaat?

Werkgever en werknemer sluiten onderling een addendum af op de bestaande arbeidsovereenkomst (faciliteert ons platform). Lease a Bike levert hiervoor een format aan waarin afspraken worden vastgelegd bij voortijdige beëindiging van de werknemer. Daarin wordt bijvoorbeeld bepaald dat werknemer bij (vrijwillige) uitdiensttreding verplicht is om de resterende leasetermijnen netto af te betalen. In deze constructie betaalt de werkgever altijd eerst de resterende leasetermijnen aan de leasemaatschappij, welke hij vervolgens netto verhaalt bij werknemer. Hierbij is het ook mogelijk voor werknemer om de fiets over te nemen, waarbij het overnamebedrag wordt verrekend met de resterende leasetermijnen. 

Indien een werkgever deze voorwaarde niet opneemt biedt Lease a Bike drie andere opties om het risico voor de werkgever tot een minimum te beperken:

 • De werkgever krijgt de optie om de resterende leasetermijnen af te betalen (zonder service en verzekering kosten);
 • De werkgever vindt een andere werknemer die het bestaande leasecontract overneemt;
 • De werkgever kan maximaal 4% van de actieve leasecontracten kosteloos en boetevrij inleveren bij de leasemaatschappij.


Wat vergt het aan administratie?

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform waarop alle relevante processen en partijen (werkgever, werknemer en fietsendealer) samenkomen om zo het leasen van een fiets eenvoudig te laten verlopen. De papierwinkel is dus verleden tijd! Lease a Bike ondersteunt werkgevers en werknemers in dit gehele proces, zodat de werkgever met één klik op de knop een werknemer toestemming geeft om een fiets te leasen.

Hoe werkt de 7% bijtellingsregeling?

De werkgever telt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets op bij het inkomen van de werknemer. Hierop houdt de werkgever loonheffing in. De werknemer vindt deze bijtelling terug op zijn loonstrook. Dit werkt precies hetzelfde als voor de leaseauto. Voor een fiets van € 2.500, betaalt de werknemer € 175 aan bijtelling per jaar. Dit betekent € 175 / 12 = € 14,58 per maand. Dit bedrag telt de werknemer bij zijn bruto inkomen op en betaalt hierover vervolgens belasting. In de praktijk komt dit neer op een netto bedrag van rond de € 5 per maand.

Onderwerp

Wat is het bruto/netto voordeel?

Indien de werkgever niet het volledige leasebedrag van de fiets kan of wil betalen,  kan de werknemer de leasekosten én het service- en verzekeringspakket verrekenen met zijn brutoloon. De werknemer spreekt met zijn werkgever af dat hij tijdelijk vrijwillig brutoloon uitruilt voor de leasekosten. Daardoor daalt het brutoloon waarover de werknemer belasting verschuldigd is en profiteert hij van een bruto-netto voordeel. Afhankelijk van de belastingschaal van de werknemer geniet hij een fiscaal voordeel van maximaal 35% ten opzichte van het privé kopen van een fiets.

Hoe werkt de 7% bijtellingsregeling?

De werkgever telt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij het inkomen van de werknemer. Hierop houdt de werkgever loonheffing in. De werknemer vindt deze bijtelling terug op zijn loonstrook. Dit werkt precies hetzelfde als voor de leaseauto. Voor een fiets van € 2.500, betaalt de werknemer € 175 aan bijtelling per jaar. Dit betekent € 175 / 12 = € 14,58 per maand. Dit bedrag telt de werknemer bij zijn bruto inkomen op en betaalt hierover vervolgens belasting. In de praktijk komt dit neer op een netto bedrag ronde € 5 per maand.

Welke type en merken fietsen biedt Lease a Bike aan?

Lease a Bike verkoopt alle merken. De nieuwe regeling geldt voor alle soorten fietsen: van e-bike tot racefiets en van omafiets tot mountainbike. Zelfs de (elektrische) bakfiets is van de partij.

Waar kan men voor de aanschaf van een fiets terecht?

Bij Lease a Bike zijn meer dan 1.100 fietsendealers aangesloten verspreid door het gehele land. Dit kan een lokale dealer om de hoek zijn, maar ook een speciaalzaak ergens in het land. Ook voor onderhoud kan men bij al deze dealers terecht. Zit er een dealer in de buurt? De Lease a Bike dealer locator geeft uitsluitsel (link dealer locator?).


Wat vergt het aan administratie?

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform waarop alle relevante processen en partijen (werkgever, werknemer en fietsendealer) samenkomen om zo het leasen van een fiets eenvoudig te laten verlopen. De papierwinkel is dus verleden tijd! Lease a Bike ondersteunt werkgevers en werknemers in dit gehele proces, zodat de werkgever met één klik op de knop de werknemer toestemming geeft om een fiets te leasen.

Hoe gaat de verwerking van de leasecontracten in de salarisadministratie?

Elke maand komen er werknemers bij die een leasecontract aangaan. Om de werkzaamheden voor de salarisadministratie tot een minimum te beperken, starten alle leasecontracten altijd op de eerste dag van de maand. Dat werkt zo: als een werknemer zijn fiets bijvoorbeeld op de 22e van de maand ophaalt, dan start het contract voor de administratie pas op de eerste dag van de daarop volgende maand. Een overzicht van alle actieve leasecontracten is simpel in te zien via een export uit het Lease a Bike platform. In de salarisadministratie is aan de hand van de export het volgende op te geven:


Dag van uitgifte - over deze datum wordt de bijtelling berekend

Startdatum contract - het maandelijkse leasebedrag - dit is elke maand hetzelfde bedrag voor een periode van 36 maanden


Indien de werkgever het volledige bedrag financiert dan verwerkt hij alleen de bijtelling in de salarisadministratie. Indien de werkgever een bijdrage doet of de lease alleen faciliteert dan verwerkt hij zowel de bijtelling als het maandelijkse leasebedrag in de salarisadministratie. Het maandelijkse leasebedrag houdt hij in op het brutoloon van de werknemer.


Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot verzekering en onderhoud?

Alle contracten die via Lease a Bike worden afgesloten zijn standaard voorzien van allrisk verzekering en 24/7 pechhulp voor onderweg. Tevens heeft de werknemer de keuze uit vier onderhoudspakketten:

 • Basis-pakket: 100 euro incl. BTW
 • Standaard-pakket: 150 euro incl. BTW
 • E-bike+ pakket: géén risico (alleen voor normale e-bikes)
 • Speed-pedelec pakket: 300 euro incl. BTW (inclusief WA-verzekering)

Daarnaast sluit Lease a Bike bij elke fiets een verzekering af voor een paar euro per maand, afhankelijk van de prijs van de fiets. De maandelijkse kosten voor service en verzekering zitten in het uiteindelijke leasebedrag verwerkt.


Welke mogelijkheden heeft een werkgever om bij te dragen aan een fiets voor zijn werknemers?

Lease a Bike biedt drie verschillende scenario’s aan om een leasefiets aan te bieden aan werknemers. Alle opties vallen buiten de WKR:

1. Werkgever investeert

De werkgever betaalt de leasekosten van de fiets en de werknemer betaalt slechts enkele euro’s aan bijtelling per maand. Dit kan als extra secundaire arbeidsvoorwaarde of als onderdeel van het mobiliteitsbudget of het budget van de leaseauto.

2. Gedeelde investering

Werkgever en werknemer bepalen de verdeling van de kosten. Dit kan een vast bedrag per maand zijn of bijvoorbeeld de hoogte van de maandelijkse kilometervergoeding. Het werknemersdeel mag verrekend worden met het brutoloon.

3. Werkgever faciliteert

De werkgever verrekent alle kosten met het brutoloon van de werknemer. Hierdoor zijn er geen kosten voor de werkgever en bespaart hij zelfs op sociale lasten. De werknemer heeft een fiscaal voordeel van tot 35% ten opzichte van privé aankoop.

Bij alle bovenstaande opties vervalt de kilometervergoeding voor kilometers die met de leasefiets gemaakt worden. Hierop kan de werkgever dus besparen of de hoogte hiervan investeren in het maandelijkse leasebedrag.


Waaruit bestaan de kosten voor de werknemer?

De kosten bestaan uit twee componenten:

 1. De maandelijkse leasekosten voor de fiets en het service/onderhoud
 2. De verrekening van de 7% bijtelling. Deze kosten zijn altijd voor de werknemer, als vergoeding voor het privégebruik van de fiets.
Kom ik als ZZP'er ook in aanmerking voor de nieuwe leasefietsregeling?

Ja, ook als ZZP’er kun je gebruik maken van de nieuwe leasefietsregeling. Het maandelijkse leasebedrag zijn zakelijke kosten. Dit zorgt uiteindelijk voor een belastingvoordeel door de verlaging van de winst. De voordelen van leasen zit het voornamelijk in het feit dat de uitgaande geldstroom relatief klein is. De prijs van een gemiddelde e-bike ligt tegenwoordig al rond de €3000,-. Door leasing hoef je niet het gehele bedrag ineens te betalen, maar betaal je slechts een klein bedrag per maand. Dit zorgt ervoor dat je meer budget overhoudt om te investeren in andere zaken.

Heb ik naast mijn leasefiets nog recht op onbelaste kilometervergoeding?

De onbelaste kilometervergoeding kan uitgekeerd worden in combinatie met de leasefiets. Voor de afgelegde woon-werkkilometers met de leasefiets heb je géén recht op de onbelaste kilometervergoeding. Echter, voor de dagen en/of kilometers dat je met een alternatief vervoersmiddel (eigen auto, OV) reist mag je de kilometervergoeding wel blijven uitkeren. Belangrijk is dat je aannemelijk kan maken dat deze woon-werk kilometers niet met de leasefiets, maar met een ander vervoermiddel zijn afgelegd.

Onderwerp

Kom ik als ZZP'er ook in aanmerking voor de nieuwe leasefietsregeling?

Het maandelijkse leasebedrag zijn zakelijke kosten. Dit zorgt uiteindelijk voor een belastingvoordeel door de verlaging van de winst. De voordelen van leasen zit het voornamelijk in het feit dat de uitgaande geldstroom relatief klein is. De prijs van een gemiddelde e-bike ligt tegenwoordig al rond de €3000,-. Door leasing hoef je niet het gehele bedrag ineens te betalen, maar betaal je slechts een klein bedrag per maand. Dit zorgt ervoor dat je meer budget overhoudt om te investeren in andere zaken.

Wat vergt het aan administratie?

Lease a Bike biedt een volledig digitaal en geautomatiseerd platform waarop alle relevante processen en partijen (ZZP’er en fietsenwinkel) samenkomen om zo het leasen van een fiets eenvoudig te laten verlopen. De papierwinkel is dus verleden tijd! Binnen twee dagen heb jij je droomfiets. Lease a Bike ondersteunt jou in dit proces.

Hoe haal ik uiteindelijk mijn fiets op?

Via het platform ontvang een unieke code. Met deze unieke code kan je naar één van onze bijna 1.100 aangesloten fietsendealers gaan. Zij zien dan precies welke fiets past binnen de voorwaarden die je hebt opgesteld.

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je via de portal-login pagina op ‘wachtwoord vergeten’ klikken. Vul je e-mailadres in en je ontvangt via de mail een link om een nieuwe wachtwoord aan te maken.

Zijn er kosten gebonden aan het gebruik voor het platform?

Nee, er zijn geen kosten verbonden voor het gebruik van het Lease a Bike platform?

Hoe ziet de timeline er ongeveer uit?

Stap 1 is het aanvragen van een vrijblijvende kredietcheck. Zodra deze is goedgekeurd krijg je van ons de contracten toegestuurd. Na ondertekening wordt je bedrijf toegevoegd aan ons platform en ben je klant van Lease a Bike. Daarna krijg toegang tot ons platform en ontvangt een code om je fiets af te halen. Vervolgens kies je nieuwe fiets uit bij de dealer. Na het uitzoeken van je fiets wordt je leasecontract opgesteld. Tenslotte betaal je maandelijks de factuur van de leasemaatschappij en verwerkt dit in je eigen administratie.

Voor hoeveel maanden loopt het leasecontract?

Het leasecontract sluit je af voor 36 maanden.

Wat gebeurt er na 36 maanden met de fiets?

Na de standaard looptijd van het leasecontract van 36 maanden krijgt je de mogelijkheid om de fiets privé over te nemen voor circa 15% van de nieuwprijs. Geen interesse? Dan nemen wij de fiets kosteloos terug.

Hoe werkt de 7% bijtellingsregeling?

Je werkgever telt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij jouw inkomen op. Hierop houdt de werkgever loonheffing in. Jij vindt deze bijtelling vervolgens terug op je loonstrook. Dit werkt precies hetzelfde als voor de leaseauto. Voor een fiets van € 2.500, betaal je € 175 aan bijtelling per jaar. Dit betekent € 175 / 12 = € 14,58 per maand. Dit bedrag tel je bij je bruto inkomen op en je betaalt hierover vervolgens belasting. In de praktijk komt dit neer op een netto bedrag rond de € 5 per maand.

Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot verzekering en onderhoud?
Welke type en merken fietsen bieden jullie aan?

Het is mogelijk om elk fietsenmerk via Lease a Bike te leasen. De nieuwe regeling geldt ook voor alle soorten fietsen: van e-bike tot racefiets en van omafiets tot mountainbike. Zelfs de (elektrische) bakfiets is van de partij.

Onderwerp

Hoe werkt de 7% bijtellingsregeling?

Je werkgever telt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij jouw inkomen op. Hierop houdt de werkgever loonheffing in. Jij vindt deze bijtelling vervolgens terug op je loonstrook. Dit werkt precies hetzelfde als voor de leaseauto. Voor een fiets van € 2.500, betaal je € 175 aan bijtelling per jaar. Dit betekent € 175 / 12 = € 14,58 per maand. Dit bedrag tel je bij je bruto inkomen op en je betaalt hierover vervolgens belasting. In de praktijk komt dit neer op een netto bedrag rond de € 5 per maand.


Wat is het bruto/netto voordeel?

Indien je werkgever niet het volledige leasebedrag van de fiets kan of wil betalen, dan kan je als werknemer de leasekosten én het service- en verzekeringspakket verrekenen met je brutoloon. Spreek dan met je werkgever af dat hij tijdelijk vrijwillig brutoloon uitruilt voor de leasekosten. Daardoor daalt het brutoloon waarover je belasting verschuldigd bent en profiteer je van een bruto-netto voordeel. Afhankelijk van je belastingschaal geniet je een fiscaal voordeel van maximaal 35% ten opzichte van het privé kopen van een fiets.

Wil je meer weten over de fiscale voordelen, klik dan hier.


Wat gebeurt er met mijn reiskostenvergoeding

De onbelaste kilometervergoeding kan uitgekeerd worden in combinatie met de leasefiets. Dit werkt als volgt: voor de afgelegde woon-werkkilometers met de leasefiets heb je géén recht op de onbelaste kilometervergoeding. Echter, voor de dagen en/of kilometers dat je met een alternatief vervoersmiddel (eigen auto, OV) reist mag je werkgever de kilometervergoeding blijven uitkeren. Bijvoorbeeld: je gaat vóór de leaseregeling 5 keer per week met de eigen auto en ontvangt hiervoor een kilometervergoeding. Dankzij de nieuwe leaseregeling kom je voortaan twee dagen per week per leasefiets per kantoor en drie dagen per week met je eigen auto. Je werkgever mag nog drie dagen per week kilometervergoeding blijven uitkeren. Belangrijk is dat je samen met je werkgever aannemelijk kunt maken dat deze woon-werk kilometers niet met de leasefiets, maar met de auto of het openbaar vervoer zijn afgelegd. De werkgever kan de in te houden kilometervergoeding uiteraard gebruiken om jouw maandelijkse leasebedrag verder te verlagen.

Hoe bereken ik een eventuele inhouding op mijn reiskostenvergoeding?

Voorbeeld: je woont 10 kilometer enkele reis van zijn werk en ontvangt 5 dagen per week kilometervergoeding. Op maandbasis is dit ongeveer €68,-. Je committeert je dat je gemiddeld één dag per week de fiets voor het woon-werktraject gaat gebruiken. Je werkgever keert één dag reiskostenvergoeding niet meer uit, namelijk €68 / 5 = €13,60. Jij ontvangt maandelijks nog €54,40 reiskostenvergoeding.

Waar kan ik voor de aanschaf van een fiets terecht?

Bij Lease a Bike zijn meer dan 1.100 fietsendealers aangesloten verspreid over het gehele land. Dit kan een lokale dealer bij je om de hoek zijn, maar ook een speciaalzaak ergens in het land. Ook voor onderhoud kan je bij al deze dealers terecht. Zit er een dealer bij je in de buurt? De Lease a Bike dealer locator geeft uitsluitsel (link locator).


Wat zijn de mogelijkheden met betrekking tot verzekering en onderhoud?

Lease a Bike biedt vier service- en onderhoudspakketten aan tegen een scherpe prijs. Daarnaast sluiten wij automatisch een all-risk verzekering voor jou af. Welk pakket je ook kiest, de kosten zijn bij de leaseprijs inbegrepen. Ze zijn zo verrekenbaar met het brutoloon. Dat is nog eens profiteren.


Het jaarlijks beschikbare budget voor service en onderhoud per pakket bedraagt:

 • Basis-pakket: 100 euro incl. BTW
 • Standaard-pakket: 150 euro incl. BTW
 • Premium pakket: géén risico (alleen voor normale e-bikes)
 • Speed-pedelec pakket: 300 euro incl. BTW (inclusief WA-verzekering)

Let op: het budget voor Basis, Standaard en Speed-pedelec pakket is jaarlijks. Het is niet mogelijk om resterende bedragen mee te nemen naar het nieuwe jaar.

Kan ik accessoires bij mijn fiets leasen?

Ja, dat kan. Alles wat aan een fiets bevestigd kan worden, mag bij de fiets geleased worden. Een helm en ketting kunnen uiteraard wel mee geleased worden. LET OP: op het moment dat je met je nieuwe aanwinst de winkel uitfietst, is het leasecontract geactiveerd. Op dat moment kunnen er geen accessoires meer worden toegevoegd.

Waaruit bestaan de kosten voor mij als werknemer?

Met een beetje geluk neemt jouw werkgever de maandelijkse leasekosten van je fiets van de zaak inclusief service en onderhoud voor zijn rekening. Maar het kan ook voorkomen dat hij maar een deel om helemaal niets wil betalen. Dat is jammer, maar zeker geen reden om niet voor de fiets van de zaak te kiezen. Ten opzichte van privé-aanschaf van een nieuwe fiets, ben je met een leasefiets namelijk maximaal 35% goedkoper uit. Dat komt door het fiscale voordeel van de fiets van de zaak.
De bijtelling van 7% is echter áltijd voor jouw rekening. De fiets van de zaak wordt namelijk gezien als een vorm van inkomen en daarom wordt en er een klein percentage van de de cataloguswaarde van de leasefiets bij je loon opgeteld. In de praktijk ben je voor het gebruik van de leasefiets maar een paar euro per maand kwijt.Ik betaal zelf (deels) voor mijn leasefiets. Mag ik mijn kosten betalen uit het bruto salaris?

Als werknemer kun je (een deel van) het leasebedrag betalen door zelf vrijwillig brutoloon uit te ruilen. De Belastingdienst heeft hiertoe een beleidsbesluit opgesteld vastgelegd in de zogenoemde Cafetariaregeling. Je gaat dan akkoord met een tijdelijke verlaging van het brutoloon en je geniet hierdoor van een fiscaal voordeel van tot 35% ten opzichte van een privé aanschaf van een fiets.

Heeft dit invloed op pensioensparen?

Als werknemer kun je het leasebedrag voldoen door het vrijwillig uitruilen van brutoloon. Je maakt dan met je werkgever een afspraak hoe dit precies verwerkt wordt in de salarisadministratie en of dit invloed heeft op de hoogte van je vakantiegeld, bonus of dertiende maand. Lease a Bike gaat ervan uit dat je werkgever met jou afspreekt dat de tijdelijke uitruil van brutoloon geen invloed heeft op pensioensparen*.

*afhankelijk of jouw bedrijf het ook zo inregelt.


Heeft dit invloed op vakantiegeld?

Als werknemer kun je het leasebedrag voldoen door het vrijwillig uitruilen van brutoloon. Je maakt dan met je werkgever een afspraak hoe dit precies verwerkt wordt in de salarisadministratie en of dit invloed heeft op de hoogte van je vakantiegeld. Lease a Bike gaat ervan uit dat je werkgever met jou afspreekt dat de tijdelijke uitruil van brutoloon geen invloed heeft op het vakantiegeld*.

*afhankelijk of jouw bedrijf het ook zo inregelt.


Heeft dit invloed op een hypotheekaanvraag?
Wat gebeurt er na 36 maanden?

Lease a Bike doet je aan het einde van de looptijd een aanbod om de fiets voor ongeveer 15% van de nieuwwaarde over te nemen. Het exacte bedrag is op voorhand niet vast te stellen want is afhankelijk van de uiteindelijke staat van je fiets. Indien je geen interesse hebt in het overnemen van de fiets, dan neemt Lease a Bike de fiets kosteloos terug. Er zit hier dus nooit een risico voor je aan.

Kan ik zelf bijbetalen voor de fiets?

Nee, vanuit de werkgever krijg je een maximaal bedrag toegewezen, hier kan niet van afgeweken worden. Indien je een duurdere fiets wil, kan je dit aangeven bij je werkgever die het budget kan verhogen.

Kan ik de leasefiets overnemen aan het einde van de looptijd?

Jazeker, en nog voordelig ook. Na 36 maanden doet Lease a Bike je een aanbod om de fiets voor ongeveer 15% van de nieuwwaarde over te nemen. Het exacte bedrag is op voorhand niet vast te stellen want is afhankelijk van de uiteindelijke staat van je fiets.

Mijn fiets is gestolen, wat moet ik doen?

Doe dan eerst aangifte bij de politie. Belangrijk is dat je de twee originele sleutels hebt en dat het framenummer op het proces verbaal vermeld wordt. Via het Lease a Bike platform kan je jouw framenummer vinden. Ga vervolgens naar jouw Lease a Bike fietsenwinkel en vul gezamenlijk het diefstal formulier in (de fietsenwinkel heeft deze). Je krijgt dan snel een vergelijkbare leen e-bike voor maximaal 7 dagen. De dealer zal een nieuwe fiets voor jou regelen terwijl je huidige contract door blijft lopen. Bij diefstal heb je gelukkig geen eigen risico. Echter, bij een racefiets of MTB bedraagt je eigen risico bij diefstal 10% van de nieuwwaarde.

Ik heb schade aan mijn fiets, wat moet ik doen?

Als je schade aan je fiets hebt ga je zo snel mogelijk naar jouw Lease a Bike dealer en vul je gezamenlijk het schadeformulier in. Wanneer de fietsenwinkel de schade niet direct kan repareren heb je recht op een vergelijkbare leen e-bike voor maximaal 7 dagen (let op, alleen als je een e-bike of speed-pedelec least). Per schadegeval geldt een eigen risico van €25,-. Bij een racefiets of een MTB bedraagt je eigen risico €50,- per schadegeval.

Ik heb schade door toedoen van een ander, wat kan ik doen?

Indien je betrokken bent geweest bij een ongeval (en er sprake is van een wederpartij / 3e partij) kan er gebruik worden gemaakt van letselschadehulp van DAS. Zij kunnen namens jou de verzekeraar van de veroorzaker aansprakelijk stellen en de schade (materiële en immateriële schade) voor jou gaan vorderen. Als je vragen hebt kun je altijd bellen met Letselschadehulp van DAS - tel: 020-6517215 of mail: schadeverhalen@das.nl. Zij werken op een no cure-no pay basis, wat betekent dat de eventuele kosten van DAS worden vergoed door de tegenpartij. Er ligt hier dus geen financieel risico voor jou. Tip: Maak foto's (of laat deze maken) en zorg voor contactgegevens van degene waarmee het voorval heeft plaatsgevonden.

Ik heb pech onderweg, wat moet ik doen?
Hoe word ik een Lease a Bike dealer?

Wat leuk dat je je wilt aanmelden bij Lease a Bike! Door het aanmeldformulier op de website in te vullen, ontvangt Lease a Bike alle gegevens en gaat voor jou aan de slag. Je hoort binnen 14 dagen of je als dealer toegevoegd wordt aan ons netwerk!

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je via de portal-login pagina op ‘wachtwoord vergeten’ klikken. Vul je e-mailadres in en je ontvangt via de mail een link om een nieuwe wachtwoord aan te maken.

Hoe werkt het bij Lease a Bike met dealeracquisitie / sales?

Als dealer is het mogelijk om acquisitie voor Lease a Bike te verrichten mits je je al bij Lease a Bike hebt aangemeld. Om deze vorm van sales te mogen verrichten, is het van belang dat je eerst een training hebt bijgewoond van Lease a Bike.

Onderwerp

Hoe word ik een Lease a Bike dealer?

Wat leuk dat je je wilt aanmelden bij Lease a Bike! Door het formulier op de website in te vullen, ontvangt Lease a Bike alle gegevens en gaat Lease a Bike voor jou aan de slag. Je hoort binnen 14 dagen of je als dealer toegevoegd wordt aan ons netwerk!


Moet ik een contract ondertekenen om Lease a Bike-dealer te worden?

Ja! Nadat je je hebt aangemeld via het aanmeldformulier op de website maakt Lease a Bike een account voor je aan. Zodra dit is aangemaakt, ontvang je een mail om je account te bevestigen.

Zijn er aanmeld- of abonnementskosten verbonden aan Lease a Bike?

Het Lease a Bike-platform gebruiken is kosteloos.

Hoe kan ik op de hoogte gehouden worden?

Je kunt je eenvoudig aanmelden voor de Lease a Bike-nieuwsbrief via https://www.lease-a-bike.nl/contact/

Hoe log ik in?

Je kunt inloggen op twee manieren:

 1. De website: https://portal.mobility-services.bike
 2. Via www.lease-a-bike.nl vind je rechtsboven een dealer log-in pagina

LET OP: de eerste keer log je in via de activatie link in de e-mail. Mocht dit niet lukken dan zat er teveel tijd tussen het aanmaken van je account en jouw activatie (veiligheid voorop!). Indien dit gebeurt, kun je eenvoudig een nieuwe link krijgen door naar: https://portal.mobility-services.bike en te klikken op 'wachtwoord vergeten'. Vul je e-mailadres in en je krijgt een nieuwe link. 


Tip: noteer goed de portal-page (https://portal.mobility-services.bike) en jouw inloggegevens, zodat je nieuwe klanten snel kan helpen met het vinden van hun fiets!

Wachtwoord vergeten?

Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je via de portal-login (https://portal.mobility-services.bike) op ‘wachtwoord vergeten’ klikken. Vul je e-mailadres in en je ontvangt via de mail een link om een nieuwe wachtwoord aan te maken.

Hoe wordt de gegevensbescherming gegarandeerd in het Lease a Bike-portal?

Het Lease a Bike platform is in lijn met alle richtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en wordt continu op veiligheid getest.

Nieuwe klant stappen - overview

Neem de volgende stappen bij een nieuwe klant: 


Stap 1: Inloggen

Wanneer een klant komt voor een nieuwe leasefiets is het belangrijk om altijd eerst  in te loggen via: https://portal.mobility-services.bike.


Stap 2: Klant aankomst

De klant komt binnen met een mail met informatie voor het leasen van een fiets: 

• Bestelcode 

• Richtlijnen fietslease 


Stap 3: Nieuw contract

a) In het portal zie je links in het menu “contracten”. Daar zie je een overzicht van de contracten. Klik op “nieuw contract’’ en vul de bestelcode van de klant in. 

b) Ga akkoord met de richtlijnen na het invoeren van de code. 


Stap 4: Afhandeling

a) Vul de uitgekozen fiets en het service & verzekeringspakket in. 

b) De klant ontvangt en bevestigt de overdrachtsovereenkomst en ontvangt een pincode. Vul de pincode, het serienummer en accountnummer in en check zijn/haar ID. Klaar! 

Wat heb ik nodig om een nieuwe klant aan te melden op het platform?

Je kunt pas een contract aanmaken wanneer een klant (werknemer van een bedrijf) een Lease a Bike code van 6 symbolen ontvangen heeft. De werknemer ontvangt deze code pas nadat zijn/haar bedrijf een contract met Lease a Bike heeft gesloten

Klopt het dat er een maximumbedrag geldt bij een klant?

Ja, de werkgever bepaalt per werknemer het maximum bedrag van de fiets. Wat het bedrag is, zie je direct nadat je de Lease a Bike-code van de werknemer ingevoerd hebt bij aanmaken van het contract. Het is belangrijk dat zowel de werknemer als de dealer zich aan deze richtlijnen houdt. We vragen je ook om dit te bevestigen door onderaan de pagina een vakje aan te vinken waarmee je dit bevestigt. De knop ‘Contract bijwerken’ brengt je naar de volgende stap.


Is het mogelijk dat de klant zelf bijbetaalt?

Nee, vanuit de werkgever heeft de klant / werknemer een maximaal bedrag toegewezen, hier kan niet van afgeweken worden. Indien de werknemer een duurdere fiets wilt, kan hij dit aangeven bij zijn werkgever die het budget kan verhogen.

Kan een klant ook accessoires bij de fiets leasen?

Ja, dat kan. Alle accessoires die duurzaam verbonden kunnen worden aan de fiets mogen mee in de lease. Uitzonderingen hierop zijn een helm en slot, deze mogen altijd meegeleased worden. De gekozen accessoires dienen tijdens het stappenproces bij het opstellen van het contract te worden toegevoegd in het portal. Via de knop 'rij toevoegen' kan dit worden doorgevoerd. Belangrijk is dat alle velden per accessoire (artikel) moeten worden ingevuld om naar de volgende stap te gaan. 

LET OP: nadat het lease contract rond is kunnen er geen accessoires meer worden toegevoegd.

Moet ik de klant ook in mijn eigen systeem opslaan?

Ja, Lease a Bike adviseert om dit altijd te doen. Indien een fiets besteld moet worden is het goed om de naam, adres, woonplaats en telefoon gegevens van de klant op te slaan, zodat je de klant op de hoogte kan brengen dat de fiets binnen is.


Waarom kan ik het artikelnummer of het merk niet selecteren tijdens de aanvraag?

Het kan zijn dat het artikel of het merk niet in de selectie staat. Op dat moment kan er een ‘andere fabrikant’ worden geselecteerd. Van groot belang is dat de exacte beschrijving van het model en artikelnummer worden genoteerd. Deze zorgen er namelijk voor dat de fiets bij diefstal tegen nieuwwaarde is verzekerd. De bedragen kunnen worden ingevoerd zonder scheidingstekens voor duizendtallen.

Moet ik de adviesprijs verhogen als ik een accu-upgrade wil toevoegen of kan ik dat later toevoegen als accessoire?

Indien er een accu-upgrade wordt uitgevoerd moet de adviesprijs verhoogd worden.

Wat moet ik doen als een klant in de winkel zich wil aansluiten bij Lease a Bike?

Het is van belang dat de klant eerst checkt of zijn bedrijf al aangesloten is bij Lease a Bike. Indien dit niet het geval is, kan hij het beste bij de HR-manager aankaarten dat hij graag een leasefiets wil. De HR-manager kan vervolgens contact met Lease a Bike opnemen. Alternatief is dat de klant direct contact met Lease a Bike opneemt, waarna Lease a Bike contact opneemt met het bedrijf.

Tip: Geef de klant altijd een Lease a Bike-flyer mee.Hoe werkt het bij Lease a Bike met dealeracquisitie / sales?

Als dealer is het mogelijk om acquisitie voor Lease a Bike te verrichten mits je je al bij Lease a Bike hebt aangemeld. Om deze vorm van sales te mogen verrichten, is het van belang dat je eerst een training hebt bijgewoond van Lease a Bike.

Wanneer worden de trainingen van Lease a Bike gegeven?

Wanneer er trainingen beschikbaar worden gesteld, zal dit worden gecommuniceerd via de Lease a Bike nieuwsbrief, waarin jij je kan opgeven.

Kan ik als LAB-dealer elk merk en type fiets verkopen via de lease?

Ja, Lease a Bike verkoopt alle merken. De nieuwe regeling geldt voor alle soorten fietsen: van e-bike tot racefiets en van omafiets tot mountainbike. Zelfs de (elektrische) bakfiets is van de partij. Een greep uit de klassieke collectie: Gazelle, Batavus, Sparta, Koga, Giant, Trek, Cortina, Kalkhoff, Qwic. Op zoek naar een ander type fiets? Geen probleem, je hebt de keuze uit onder meer Stromer, Riese & Müller, Urban Arrow, Cervélo, KTM, Cube, BMC en Santa Cruz.

Over welk bedrag wordt de commissie afgedragen?

De commissie wordt berekend over het totale bedrag (exclusief btw) van fiets + accessoires.

Wat zijn de stappen die ik moet nemen wanneer een klant zijn fiets is gestolen?

De klant moet aangifte van zijn/haar gestolen fiets bij de politie hebben gedaan. Het is belangrijk dat het framenummer van de fiets op het proces verbaal wordt vermeld. Vervolgens komt de werknemer bij jou in de winkel en vul je het Lease a Bike schade- en diefstalformulier in. Daarnaast dient de werknemer in het bezit te zijn van twee originele sleutels. FietsROB is het aanspreekpunt en doet vervolgens de schadeafhandeling bij Unigarant, onze verzekeraar. Indien de claim is goedgekeurd keert Unigarant binnen vijf werkdagen het geld uit.

Wat zijn de stappen die ik moet nemen wanneer een klant met schade komt?

Als fietsendealer meld je de schade via het schadeformulier. Het is belangrijk dat het schadeformulier volledig is en voorzien van een offerte/factuur van de kosten. Binnen enkele werkdagen ontvang je een reactie van FietsROB of de aanvraag is goedgekeurd of afgewezen. FietsROB is het aanspreekpunt en doet vervolgens de schadeafhandeling bij Unigarant, onze verzekeraar. Indien de claim is goedgekeurd keert Unigarant binnen vijf werkdagen het geld uit.

Wat doet FietsROB?

Lease a Bike werkt samen met FietsROB voor de afhandeling van service, onderhoud en reparaties. Elke Lease a Bike klant sluit verplicht een servicepakket af bij elke fiets. FietsROB is het platform waar je reparaties en onderhoud van de leasefietsen kan indienen. ROB staat voor Reparaties, Onderhoud en Banden. Wanneer je een aanvraag hebt ingediend gaat het FietsROB team jouw aanvraag goedkeuren en kan jij verder met het helpen van jouw klanten. Wanneer de reparatie is uitgevoerd dien je de factuur voor reparatie in via het FietsROB platform. Jouw ingediende factuur zal dan door FietsROB aan je worden uitbetaald.

Wat kan ik claimen bij FietsROB?

Bij FietsROB kan service, onderhoud, schade & diefstal geclaimd worden. Garantie verloopt via de fabrikant van het merk. Dit verloopt via de normale kanalen welke bekend zijn bij jouw dealer. Schade en diefstal dient via het Lease a Bike schade- en/of diefstal formulier ingevuld te worden.

Hoe werkt het platform van FietsROB met mijn huidige kassaregistratiesysteem?

FietsROB sluit de volgende kassaregistratiesystemen aan op het platform: 

 • Cyclesoftware (073 303 00 50 of info@cyclesoftware.nl)
 • Wilmar (034 244 15 96 of info@wilmarinfo.nl)
 • Vendit (010 442 44 20 of info@vendit.nl)


Is jouw kassaregistratiesysteem nog niet gekoppeld aan FietsROB, neem dan contact op met de helpdesks van respectievelijk Cyclesoftware, Wilmar en Vendit. Hier zijn jouw gebruikersnaam én wachtwoord voor nodig (zie mails van Ubench).


Wat moet ik doen als ik geen kassaregistratiesysteem heb?

Die hoef je zelf niet per se te hebben, uiteindelijk zal de facturatie via het Lease a Bike platform en FietsROB lopen. Dat zorgt ervoor dat alles automatisch digitaal verloopt. Een werkende internetverbinding is wel een vereiste. Maak je geen gebruik van een kassaregistratiesysteem en wil je wel een aanvraag doen, log dan in op het FietsROB platform via https://www.ubench.com/ubench/.

Wat moet ik doen als inloggen bij FietsROB niet lukt?

Neem contact op met FietsROB via info@fietsrob.nl of bel 085-0215273 als: je geen inloggegevens van Ubench hebt ontvangen, je jouw inlognaam kwijt bent, je vragen hebt over de inhoud / hoogte van het servicepakket of wanneer je een aanvraag wilt doen via het platform en hierbij hulp nodig hebt. 

Wanneer je jouw wachtwoord kwijt bent kan je deze aanvragen via de link https://www.ubench.com/ubench/. Vervolgens klik je op "having troubles logging in?" en vraag je jouw wachtwoord aan met je verkregen gebruikersnaam.

Neem contact op met jouw kassaregistratiesysteem wanneer je problemen hebt met aanmelden voor FietsROB en je de inloggevens van Ubench al wel in je bezit hebt.


Hoe start ik een aanvraag in het FietsROB systeem?

Nadat je bent ingelogd zie je 6 tegels. Klik op de eerste tegel: "Nieuwe aanvraag". Vul hierna het framenummer of het contractnummer van de klant in. Mocht je aanvraag tussentijds onderbroken worden, dan staat er per tegel rechtsonderin een nummer waar je de aanvraag weer op kan pakken. Vervolgens kan je de rest van de tegels doorlopen.

Wat moet ik invullen bij 'Referentie factuur'?

Dit is afhankelijk van je eigen administratie. FietsROB ziet maar 1 factuur binnenkomen, zo ook de klant. Wij adviseren hetzelfde nummer op beide facturen te zetten. Je vindt deze makkelijk terug door aan je referentie alfabetische of numerieke toevoegingen te doen.

Hoe weet ik welk Service en Onderhoudspakket de klant heeft?

Het gekozen Service en Onderhoudspakket is gelinkt aan het framenummer. Het framenummer is terug te vinden in het Lease a Bike platform. De opties zijn: Basis (tot €100 / jaar), Standaard (tot €150 / jaar), Speed-pedelec (tot €300 / jaar) en het Premium pakket (geen limiet)

Hoe rond ik mijn aanvraag af?

Je aanvraag zal beschikbaar zijn bij de tegel "Aanvraag goedgekeurd". Rond hier het proces af door de juiste datums in te voeren en vervolgens de factuur op te maken met je eigen referentie (factuurnummer). Verzend deze en sla de PDF die gecreëerd wordt in het platform op voor je interne administratie. Hierna wordt de factuur automatisch naar FietsROB verzonden en tenslotte aan jou uitbetaald.

Hoe zie ik of een aanvraag is afgekeurd?

Op het Fietsrob platform via de tegel "Afgekeurd". In jouw kassasysteem krijg je eveneens een melding of verandert de status naar "afgekeurd". Op dat moment kan je niet verder met je aanvraag. FietsROB zal altijd aangeven via notities waarom iets is afgekeurd en zal je helpen de aanvraag goed af te ronden.

Wat gebeurt er als het budget van het Service & Onderhoudspakket wordt overschreden?

In dit geval krijg je een deel van FietsROB vergoed. De overschrijding van het jaarlijkse budget moet je rechtstreeks aan de werknemer factureren.

Kan ik bedragen in het platform aanpassen?

Ja, het bedrag van de onderdelen kan je wel aanpassen tot de aangegeven maximum prijs. Wanneer je een hoger bedrag dan aangegeven opvoert kan je dit onderdeel niet claimen bij FietsROB. De arbeidskosten kunnen verder niet aangepast worden - deze staan vast.

Wat wordt er gedaan in geval van pech?

Binnen elk abonnement is 24/7 repatrieringsservice opgenomen. Wij zorgen ervoor dat de klant door heel Nederland en België opgehaald wordt. Met een elektrische fiets van de zaak of speed-pedelec hebben zij bovendien recht op een vervangende fiets met een max van 7 dagen.

Is FietsROB merkafhankelijk?

Nee, FietsROB is niet merkafhankelijk. Haar markt bestaat uit het bedienen van alle leasemaatschappijen indien aangesloten, voor elke type/merk fiets.

Mijn vraag staat hier niet tussen.