Het nieuwe fietsplan aanbieden?

Ben je een werkgever of werknemer?

Ik ben werkgever

Je medewerkers het fietsplan aanbieden?

Ik ben werknemer

Voordeling een fiets leasen via je werkgever?

Het nieuwe fietsplan

1 op de 2 medewerkers heeft interesse in een fiets van de zaak. Met Lease a Bike regel je gratis en snel een fietsplan en besparen jij en je collega’s door fiscaal voordeel al gauw €1.000,- op een nieuwe e-bike. Lees hier de voordelen en bereken wat jij bespaart.

Voordelen van fietslease

Goede voorwaarden

50% van de medewerkers wilt het nieuwe fietsplan. Het is een gewild extraatje. Zo onderscheid jij je als werkgever!

Fittere werknemers

Medewerkers zijn met een e-bike bereid 15 km te fietsen naar werk. Goed voor werknemers én goed voor de wereld.

Fiscaal voordelig

Bespaar wel €1.000,- op een e-bike door minimaal 25% bruto-nettovoordeel. Buiten de WKR en kosteloos voor de werkgever.

Alles in één platform

Via ons online platform is alles binnen een paar dagen geregeld. Met minimale administratie voor de werkgever.


Bereken wat een fietsplan jou bespaart!

Fietsen is goed. Goed voor de gezondheid, goed voor de wereld, maar ook voor je portemonnee! Door bruto-nettovoordeel bespaar je ten opzichte van kopen, met gespreid betalen. Regel het snel via het Lease a Bike platform. Kosteloos voor de werkgever en voordelig voor de werknemer. Via onze calculator bereken jij wat jij bespaart voor jouw favoriete merk en type fiets.

Kies een type fiets
Consumentenadviesprijs
Bruto maandloon
Service- en verzekeringspakket
Tot €100 / jaar
Tot €150 / jaar
Onbeperkt
Maandelijkse kosten
- 
Totale besparing
- 

Interesse in een fietsplan?

Ik heb nog een vraag
Neem contact met ons op
Ik wil mij registreren
Waar kan ik mijn fiets ophalen?

Met 1.500 aangesloten fietsenwinkels is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Je kunt terecht bij de lokale fietsenwinkel om de hoek, maar ook bij speciaalzaken in het hele land. Dit kan voor zowel de aanschaf en voor onderhoud. Zo stap je altijd en waar dan ook zorgeloos op de fiets. Check onze dealer locator voor alle aangesloten fietsenwinkels.

Wie regelt de verzekering en het onderhoud?

Lease a Bike biedt vier service- en onderhoudspakketten aan tegen een scherpe prijs. Daarnaast sluiten wij automatisch een all-risk verzekering voor jou af. Welk pakket je ook kiest, de kosten zijn bij de leaseprijs inbegrepen. Ze zijn zo verrekenbaar met het brutoloon. Dat is nog eens profiteren.


Het jaarlijks beschikbare budget voor service en onderhoud per pakket bedraagt:

 • Basis-pakket: 100 euro incl. BTW
 • Standaard-pakket: 150 euro incl. BTW
 • Premium pakket: géén risico (alleen voor normale e-bikes)
 • Speed-pedelec pakket: 300 euro incl. BTW (inclusief WA-verzekering)

Let op: het budget voor Basis, Standaard en Speed-pedelec pakket is jaarlijks. Het is niet mogelijk om resterende bedragen mee te nemen naar het nieuwe jaar.

Kan ik accessoires bij mijn fiets leasen?

Zeker! Voor een leasefiets mogen voor 15% van de consumentenadviesprijs accessoires worden mee geleased. Het bruto/netto-voordeel is hier dus ook op van toepassing. Dit geldt wel alleen voor accessoires die aan de fiets vastgemaakt kunnen worden, zoals een ander zadel, fietstassen, krat of nieuwe pedalen. Uitzonderingen op deze regel zijn een helm en kettingslot. Voor andere 'losse' accessoires, zoals een regenpak, fietscomputer,geldt dit voordeel dus niet en kan dit dus niet mee worden geleaset.

Houd er rekening mee dat je eventuele accessoires direct mee leaset met je fiets. Zodra je de winkel verlaat met je nieuwe fiets, wordt het leasecontract geactiveerd. Daarna kunnen er geen accessoires meer worden toegevoegd.

Hoe werkt de 7%-bijtellingsregeling?

Eerst tel je 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets op bij het inkomen van je fietsende collega. Daarna houd je hierop loonheffing in. Deze bijtelling staat ook op de loonstrook.

Voorbeeld:
Stel, de nieuwprijs van de gekozen fiets bedraagt € 2.500 en de jaarlijkse bijtelling € 175. Als je dit bedrag deelt door 12 (maanden), kom je uit op € 14,58 aan bijtelling per maand. Dit bedrag tel je op bij het bruto-inkomen. Dat betekent dat hier maandelijks ook belasting over wordt betaald. Als je dit dan weer doorrekent, komt die extra belasting neer op ongeveer € 5 per maand.

Hoe werkt het bruto/netto-voordeel?

Als jouw organisatie het volledige leasebedrag niet kan of wil betalen, kan de medewerker die fiets leaset de leasekosten en het service- en verzekeringspakket vrijwillig verrekenen (‘uitruilen’) met het brutoloon. Het brutoloon daalt dan iets, waardoor er ook minder belasting verschuldigd is. Op die manier wordt er geprofiteerd van het bruto/netto-voordeel, wat zelfs zonder een bijdrage vanuit de werkgever tot wel 35% fiscaal voordeel op kan leveren ten opzichte van privé aanschaf.

Welke merken en type fietsen doen mee?

We bieden alle soorten fietsen aan, dat zijn er meer dan 200! Van e-bike tot omafiets en van mountainbike tot elektrische bakfiets. 

Waar kunnen mijn collega’s hun fiets ophalen?

Met 1.500 aangesloten fietsenwinkels is er altijd wel eentje bij jou in de buurt. Je kunt terecht bij de lokale fietsenwinkel om de hoek, maar ook bij speciaalzaken in het hele land. Voor de aanschaf en voor onderhoud. Zo stappen je collega’s altijd en waar dan ook zorgeloos op de fiets. Check onze dealer locator voor alle aangesloten fietsenwinkels.

Hoe regel ik de leasecontracten in de salarisadministratie?

Voor jouw gemak gaan alle nieuwe leasecontracten in per de eerste dag van de maand. Ook als je collega de fiets al voor die tijd ophaalt. We maken namelijk onderscheid tussen de dag van afgifte en de startdatum van het contract:

 • Dag van uitgifte – per deze datum wordt bijtelling gerekend
 • Startdatum contract – per de eerste van de maand betaalt je fietsende collega 36 maanden lang elke maand een leasebedrag 

Als je bedrijf het hele bedrag betaalt, hoef je alleen de bijtelling te verwerken in de salarisadministratie. Als je bedrijf een bijdrage doet of de lease alleen faciliteert, verwerk je in de salarisadministratie zowel de bijtelling als het maandelijkse leasebedrag. 

Wie regelt de verzekering en het onderhoud?

Ons doel is jou te ontzorgen. Daarom voorzien we alle fietsen die van ons komen, standaard van een allrisk-verzekering en 24/7 pechhulp voor onderweg. Daarbij dient je collega een keuze te maken tussen onderstaande onderhoudspakketten tegen een scherp tarief:

 • Basispakket: tot € 100 (incl. btw) per jaar vergoed 
 • Standaardpakket: tot € 150 (incl. btw) per jaar vergoed
 •  Premiumpakket: alles wordt vergoed, er zijn dus géén risico’s (alleen beschikbaar voor e-bikes)
 • Speed pedelec-pakket: tot € 300 (incl. btw) per jaar vergoed (inclusief WA-verzekering)

Het exacte bedrag voor de verzekering is afhankelijk van de prijs van de fiets. De maandelijkse service- en verzekeringskosten worden verwerkt in het leasebedrag.

In welke vormen kunnen we de leasefietsregeling aanbieden?

Elk bedrijf kan de regeling zelf invullen en vormgeven. Om je een idee te geven van hoe dat eruit kan zien, geven we drie voorbeelden:

 1. Het bedrijf betaalt de volledige, maandelijkse leasekosten. Je collega betaalt elke maand 7% bijtelling. Dit kan als secundaire arbeidsvoorwaarde, als onderdeel van het mobiliteitsbudget of vanuit het budget van de leaseauto. 
 2. Het bedrijf betaalt een vast bedrag per maand. Je collega betaalt de rest.
 3. Het bedrijf faciliteert de leaseregeling. Je collega betaalt de leasekosten door het brutoloon vrijwillig uit te ruilen en is dan alsnog tot maar liefst 35% goedkoper uit dan bij privékoop. 


Het komt er dus op neer dat je fietsende collega te maken kan hebben met twee uitgaven:

 • De maandelijkse leasekosten (plus service- en onderhoudskosten)
 • 7% bijtelling. Deze kosten zijn altijd voor de werknemer, als vergoeding voor het privégebruik van de fiets.
Hoe zit het met de onbelaste kilometervergoeding?

De onbelaste kilometervergoeding kan worden gecombineerd met de leasefiets. Dat werkt zo:
voor woon-werkkilometers met de leasefiets is er geen recht op de onbelaste kilometervergoeding. Maar voor de kilometers die worden afgelegd met een ander vervoermiddel – zoals een eigen auto of het ov – mag je de kilometervergoeding wél blijven uitkeren. Daarnaast mag een leasefiets gecombineerd worden met een leaseauto. De meeste werkgevers zetten de reiskostenvergoeding die komt te vervallen om naar een bruto bijdrage (valt buiten de WKR), waardoor het financieel interessant blijft voor de werknemer. 

Om dit administratief makkelijk op te vangen levert Lease a Bike een fietsverklaring aan waarin dit valt vast te leggen, waardoor de werkgever maar eenmalig een aanpassing hoeft te doen in de salarisadministratie.


Voorbeeld:
Stel, vóór het leasefietsplan ging je collega vijf dagen per week met de eigen auto naar het werk. Deze collega ontving hier een kilometervergoeding over. Nu deze collega een leasefiets heeft, gaat je collega twee dagen per week op de fiets naar het werk en drie dagen met de eigen auto. Dat betekent dat je voor drie dagen per week kilometervergoeding mag blijven uitkeren. De andere twee dagen kan de werkgever bruto uitkeren.


Benieuwd wat het voordeel is voor de werknemer? Bereken het hier.


Stuur ons een bericht